Toelichting De Zwarte Hond | Beeld ScagliolaBrakkee
Het ontwerp gaat uit van de kracht van hout, compact demontabel bouwen, en het hergebruiken van materiaal, zodat het toekomstbestendig is en nooit gesloopt hoeft te worden. Een ritmische afwisseling van gebouwen zijn als een barcode op de kavel gepositioneerd, met als hoogteaccent het kantoorgebouw op de kop. Alle gebouwen zijn met dezelfde zorg ontworpen en vormen een robuust geheel dat herinneringen oproept aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.
Een beter gebouw voor hetzelfde budget, dat vormde het uitgangspunt voor het ontwerp en hierrond ontstond er een opzwepende dynamiek in de samenwerking. Projectpartners sprongen daardoor over hun eigen schaduw heen en gingen net dat stapje verder om elkaar te helpen en gezamenlijk slimme oplossingen uit te denken. Zo is er veel kennis opgedaan en het resultaat is een pand met innoverende elementen die als voorbeeldfunctie dient voor de verdere ontwikkeling van grootschalige houtbouw.
In het ontwerp is zowel binnen als buiten zo veel en zo slim mogelijk gebruik gemaakt van hout. Door de constructie en installaties los te koppelen van elkaar ontstaat een flexibel en aanpasbaar gebouw. De installaties zijn direct toegankelijk, en kunnen na hun levensduur makkelijk worden vervangen. De gevels van alle gebouwen zijn gemaakt van cortenstaal en verticale ribben met ruimte voor klimplanten en geïntegreerde nestvoorzieningen. De ribben dienen ook als zon- en geluidswering.
Het gebouw is ook een voorbeeld qua duurzaamheid. Het is aardgasvrij én energieneutraal dankzij 3.435 m2 zonnepanelen en warmte-koude opslag (WKO). In de houtconstructie van het kantoor- en opleidingengebouw is 1195 ton CO₂ opgeslagen. Door niet te bouwen met beton en staal is 1434 ton CO₂ uitstoot voorkomen. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan kostenbesparing en het hergebruik van materialen, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van de circulaire economie.
De ruimte op en rondom de gebouwen, ontworpen door De Urbanisten, is uitnodigend voor mens en dier, met rijke beplanting en nestkasten. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering van planten op eigen terrein. Met deze inrichting leveren we ook een bijdrage aan een klimaatadaptieve en natuur inclusieve omgeving, en vervullen we, zowel binnen als buiten Nederland, een voorbeeldfunctie voor het ontwikkelen van duurzame kantoorgebouwen.
Een belangrijk aandachtspunt was het verbinden van de kantoormedewerkers en collega’s uit de werkplaatsen. De centrale houten trappen in het grote atrium van het kantoorgebouw creëren een omgeving die ontmoetingen en interactie stimuleert. Een unieke ‘zwerftrap’ verbindt elke verdieping op een andere plek en biedt een spannende route door het kantoor. Hierdoor krijgen de blauwe- en witteboorden arbeiders die in de gebouwen gehuisd worden ook de kans om elkaar tegen te komen.
Alliander-Westpoort_De-Zwarte-Hond_ARC-Awards-2
Download15.Alliander-Westpoort_De-Zwarte-Hond_floor-plan-sixth-floor
Download14.Alliander-Westpoort_De-Zwarte-Hond_floor-plan-third-floor
Download13.Alliander-Westpoort_De-Zwarte-Hond_floor-plan-ground-floor
Download12.Alliander-Westpoort_De-Zwarte-Hond_cross-section
Download11.Alliander-Westpoort_De-Zwarte-Hond_location-drawing-BW
Download