Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem

ARC24: EDGE Stadium, Amsterdam - Atelier PRO architekten

Een kantoorgebouw uit 2001, dat toen al duurzaam was, transformeren tot een innovatieve, sociale en gezonde werkplek - dat is wat atelier PRO heeft gedaan met EGDE Stadium. Daarbij is zoveel mogelijk biobased en circulair gewerkt, met hergebruik van bestaande bouwdelen en -materialen. Door de locatie, vlakbij de Zuidas en het Olympisch Stadion, ligt het gebouw middenin het leven van de stad, maar ook in het zakelijke hart van Amsterdam. Mooi detail: ook het originele ontwerp was van ons bureau.

Toelichting Atelier PRO architekten | Beeld Eva Bloem

Atelier PRO transformeerde single-user kantoor Forum tot een hedendaagse werkruimte voor startups en kleine bedrijven - een bewuste mix, die samenwerking en innovatie bevordert. De twee lange kantoorvleugels zijn verbreed en opgetopt; het centrale atrium tussen deze twee vleugels is heringericht als een kas-achtige groene ruimte waar de gebruikers elkaar ontmoeten, en is daarmee het hart van het gebouw. Dit is dé plek waar mensen samen komen, waar ze ideeën uitwisselen en elkaar inspireren.

Atelier PRO en EDGE delen dezelfde waarden: om beter te bouwen, met oog op de toekomst. Dat betekent geen nieuwbouw maar hergebruik en verduurzaming van bestaande panden. Het betekent ook het ontwerpen van een innovatieve, sociale en gezonde werkomgeving – iets wat niet alleen zit in de vormgeving, maar ook in zaken als de beplanting, fijne ontmoetingsplekken en een goede luchtkwaliteit; hechte samenwerking met de interieurarchitect en technische adviseurs was daarom essentieel.

Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem

Omdat het pand al voldeed aan een groot deel van de hedendaagse eisen, konden veel elementen hergebruikt worden. Zo zijn alle houten puien uit het atrium teruggeplaatst, waardoor alle binnengevels circulair zijn – en dit geldt ook voor de buitengevels. De houten kolommen en balken uit het atrium zijn nu te vinden in een manege, en ook het koper van het paviljoen is elders hergebruikt. Voor de optopping is gekozen voor biobased hout, en ook de meubels in het atrium komen uit een circulaire bron.

De duurzaamheid van het ontwerp zit ook in slimme technologische maatregelen. Zo zijn de installaties vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen; voor verwarming en koeling is in 2001 een - voor toen unieke - warmte/koudeopslag toegepast, en het huidige ontwerp borduurt hier op voort. EDGE Stadium voldoet aan de hoogste standaarden - BREEAM Excellent en WELL Platinum – en is het eerste R2S-gecertificeerde gebouw met twee sterren in Nederland – hét keurmerk voor ‘smart connectivity’.

Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem

Door de transformatie is, tussen het Olympisch Stadion en de Zuidas, een moderne en inspirerende werkomgeving ontstaan, met het atrium als ‘hart’. Daarbij is het atrium ook een plek waar mensen van buitenaf kunnen afspreken voor koffie of een gezonde lunch. Buiten kantooruren wordt de ruimte regelmatig gebruikt voor events - work-out sessies, silent disco’s, orkestrepetities. Zo zorgt EDGE Stadium voor levendigheid in de stad: koffie, concerten, dansen - alles kan in een stimulerende omgeving.

Het gebouw is ingericht als aanjager van sociale interactie, maar is ook zo opgezet dat het mensen aanzet om meer te bewegen – het is ook een gezond gebouw. Nieuwe, sfeervolle trappenhuizen zorgen voor een vanzelfsprekende routing, liften zijn secundair aan de trappen, en er is zelfs een vergaderruimte met een ‘walking floor’. De natuurlijke materialen, lichte hoge ruimtes en vele planten dragen bij aan de mentale gezondheid van de gebruikers. Zo is op alle fronten een ‘beter’ gebouw ontstaan.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.