Toelichting ZJA | Beeld Sebastian van Damme
Inspiratie vonden de ontwerpers in het voormalige eiland Testerep, gekenmerkt door duin (kustverdediging) en geul (welvaart). Het multidisciplinaire ontwerpteam zocht naar een ‘landscraper’: een nieuw, beleefbaar landschap dat een groot deel van het programma huisvest met een markante hoteltoren als blikvanger daarboven. Alle gestelde opgaven, van publieksbeleving tot kustverdediging en economische impuls, zijn zo verenigd in een ontwerp dat de historische relatie van met de zee herschrijft.
Silt is ontworpen door een multidisciplinair team van architecten en landschapsarchitecten. Om het zowel ruimtelijk, sociaal en economisch te verankeren, maakte het ontwerpteam een kwalitatief hoogwaardig integraal concept. Geen losstaand en introvert gebouw, maar geïntegreerd in het landschap gaat Silt in alle opzichten een duurzame verbinding aan met zijn omgeving. En door een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen is het project binnen twee jaar gerealiseerd.
De vloeiende lijnen van het landschap lopen door in de gebogen lijnen van het gebouw. Met zijn ovale vorm heeft het een complexe geometrie, die door ZJA parametrisch is ontworpen. De constructie van de zeewering en het gebouw is van gewapend beton. Voor de afwerking van de gevel is gekozen voor materialen die het zilte kustklimaat goed kunnen doorstaan: keramiek voor de luifels en Accoya hout voor het grid rondom. Beide zijn computergestuurd geproduceerd.
Het ontwerp van Silt laat kustversterking, leefbaarheid en duurzaamheid harmonieus opgaan in de bestaande kustlijn. Het gebruik van hout voor de gevel straalt niet alleen de verbinding met de omgeving maar ook duurzaamheid uit. Want ook dat staat even zo zeer als veiligheid, functionaliteit, esthetiek en economische waarde centraal in het ontwerp. Gestreefd is naar een optimale energievoorziening, afvalverwerking en productieprocessen.
Silt geeft een stukje van het verdwenen historische kustlandschap op eigentijdse wijze terug aan Middelkerke. De gewenste voorzieningen zijn gebruikt voor de creatie van een nieuw duinlandschap, compleet met helmgras, duinkom en zandgeulen. In het hart daarvan manifesteert de markante hoteltoren zich als een nieuw baken aan zee. Door de ingetogen, ovale vorm is er vanuit de daarachter gelegen appartementen nog zicht op de zee en wordt windhinder op het plein voor het complex geminimaliseerd.
Silt is een ingetogen bouwwerk met een maximale impact, als katalysator voor een nieuw bruisend hart van Middelkerke. De ‘centrifuge’ van het gebouw zelf is de centrale hal, die toegang geeft tot het casino, de garderobe, evenementenruimte, restaurant, hotel en parkeergarage. Alle verkeersstromen cirkelen hier rond de betonnen kern, in een dynamische ruimte waar ook de kolommen en binnen gevels naar achteren hellen.
Silt-Middelkerke-ARCH-Architectuur-Award-2024_Ontwerpteam-Nautilus_ZJA_DELVA_OZ_Bureau-Bouwtechn
DownloadSilt-Middelkerke-aanzicht-Noord_Ontwerpteam-Nautilus_ZJA_DELVA_OZ_BureauBouwtechniek_copyright-Z
DownloadSilt-Middelkerke-aanzicht-Oost_Ontwerpteam-Nautilus_ZJA_DELVA_OZ_BureauBouwtechniek_copyright-ZJ
DownloadSilt-Middelkerke-aanzicht-West_Ontwerpteam-Nautilus_ZJA_DELVA_OZ_BureauBouwtechniek_copyright-ZJ
DownloadSilt-Middelkerke-aanzicht-Zuid_Ontwerpteam-Nautilus_ZJA_DELVA_OZ_BureauBouwtechniek_copyright-ZJ
Download