Toelichting de Architekten Cie. | Beeld Ernst van Raaphorst
Het middelbare schoolkind is een mens in transformatie. Het schoolgebouw is de ruimtelijke conditie waarin deze transformatie gestalte krijgt en moet dit kind in elk moment kennen en een plek bieden waar het zich prettig voelt. Academie Tien biedt dan ook een veelheid aan ruimtelijke condities waarin het kind zelf kan kiezen te verblijven, en waarin het zelf op zoek kan naar de ontmoeting waar het op dat moment behoefte aan heeft. Een gebouw met ruimtes van heel klein en intiem tot openbaar.
Vanaf de eerste schetsen is er nauw samengewerkt met de andere ontwerpende adviseurs. De integrale projectaanpak heeft als resultaat dat een mooi en zeer duurzaam ontwerp is ontstaan, gekenmerkt door een compact maar toch flexibel opzet. Het is gelukt om alle installaties goed in de architectuur te integreren en daarmee lage energie- en onderhoudskosten te waarborgen. Ook is nauw samengewerkt met Elisabet Stienstra om haar 7 bronzen beelden in de architectuur te integreren (onthulling 24 april).
Ons ontwerp kent een stramien dat is afgestemd op een maximale flexibiliteit van gebruik. Diverse onderwijsconcepten kunnen worden toegepast zonder ingrijpende aanpassingen. De dragende prefab betonelementen zijn rondom van dezelfde afmeting voor een economische uitvoering. Het atrium is van staal om de expressieve vorm en de afgehangen eilanden en trappen te kunnen realiseren. Door het maatwerk te concentreren op deze ene plek in het gebouw is het casco een zeer efficiënte constructie geworden.
Academie Tien presteert, binnen een beperkt onderwijs-budget, zeer goed op duurzaamheid door de integrale benadering van de verschillende ontwerpdisciplines, te weten bouwkunde, bouwfysica en installaties. Het aardgasvrije gebouw heeft dankzij de compacte opzet een goede verhouding gevel/inhoud en daarnaast een hoogwaardige thermische schil, hoogwaardige CO2/WTW-ventilatie en geïntegreerde PV-panelen. Het gebouw is beter dan BENG en voorbereid om met eenvoudige middelen volledig ENG te worden.
Tussen de strakke bouwblokken aan het Berlijnplein valt Academie Tien op door haar gevels bekleed met een levendig mozaïek van keramische tegels. Daarmee voegt het gebouw zich op een eigentijdse manier in het klassieke BKP van supervisor Jo Coenen. Op de openbaar toegankelijke daken van de sporthal zijn hoog opgaand groen, sportveldjes en een kas gerealiseerd. Bestrating, verlichting en beplanting zijn ontworpen in lijn met de pleinen en straten van de wijk en zorgen voor een goede inbedding.
Drie onderdelen van Academie Tien hebben eigen entrees direct aan de omliggende straten: het kunstencluster, een docenten-opleidingshuis met collegezaal én de sporthal. Zo kunnen deze ruimtes buiten schooltijden gebruikt worden door alle buurtbewoners. Ook het dakplein bovenop de sporthal is een deel van deze rijke programmamix die het gebouw een maatschappelijke spil maakt voor de nieuwbouwwijk. Daarmee is de architectuur niet alleen een praktisch nut, maar ook een belangrijke culturele waarde.
Academie-Tien-Leidsche-Rijn_Doorsnede
DownloadAcademie-Tien-Leidsche-Rijn_Plattegrond-begane-grond
DownloadAcademie-Tien-Leidsche-Rijn_Plattegrond-eerste-verdieping
DownloadAcademie-Tien-Leidsche-Rijn_Plattegrond-vierde-verdieping
DownloadAcademie-Tien-Leidsche-Rijn_Situatie
DownloadDocumentatie-Academie-Tien-interieur
Download