ARC24: Villa Meijendal, Wassenaar - architectenbureau cepezed

De opgave was niet zozeer een vrijstaande villa van drie bouwlagen inclusief garage, als wel 'een woonbeleving in de natuur'. Het betreft de woning van cepezed-oprichter Jan Pesman en zijn vrouw. 30 jaar geleden ontwierp Jan al een eigen woning aan de rand van Delft. Beide ontwerpen belichamen zijn visie op kwalitatief hoogstaande prefab-bouw. Waarbij het huis in Delft als een prototype geldt en de villa als de cumulatie van alle kennis en kunde die in de tussentijd is opgedaan.

Toelichting architectenbureau cepezed | Beeld Lucas van der Wee

Het volume van staal en glas is letterlijk in het duinlandschap geschoven. Het telt aan de ene kant twee en aan de andere drie bouwlagen. De glazen gevels en een daklicht boven de galerij laten het daglicht volop binnenvallen. De glazen balustrades en galerijen leiden het licht dieper de woning in. De dubbelhoge woonkamer heeft aan drie zijdes glazen gevels met schuifpuien. De vierde zijde wordt gevormd door de achterwand van de keuken - net als de kasten, toiletten en badkamers een ruimtescheidend meubel.

De villa is - geheel volgens de cepezed-filosofie - zonder tussenkomst van het hoofdaannemer gebouwd door partiele aanbesteding. Dat bood volledig grip op zowel het ontwerp als de uitvoering. Van meet af aan was er ook nauwe samenwerking met divers leveranciers om de laatste innovaties in materiaal en techniek. Kijk je naar de samenhang tussen vorm, functie, techniek en uitvoering, dan is de villa een machine.

Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee

Het minimalistisch ontwerp heeft een hoge graad van detaillering, omdat de constructie – eveneens geheel volgens de cepezed-filosofie - zichtbaar blijft. Dat geldt voor de manier waarop de glazen geveldelen een hoek vormen, maar bijvoorbeeld ook voor de inpassing van de galerij en de ruimtescheidende meubels, de subtiel geïntegreerde ventilatie, of de afwerking van een glazen deur met glazen handgreep. In de badkamers is Corian toegepast en marmoleum voor de vloeren, voor een strak resultaat.

De constructie is losmaakbaar en daarmee ‘circular ready’: van de gedemonteerde prefab-elementen kan opnieuw een villa worden gebouwd, of een heel ander gebouw. In de betonnen kelder en fundering maken zaagsneden het mogelijk deze in losse platen te verwijderen voor hergebruik. Energie wordt opgewekt met pv-panelen en er is ingezet op hoogwaardige isolatie door te kiezen voor triple glas en voor rock-zero in de gesloten gevelpanelen. Het installatiesysteem is gericht op efficiënt energiegebruik.

Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee

Door de reflectie van het glas lost de villa visueel op in zijn bosrijke omgeving. De situering tegen de helling draagt daar nog eens aan bij. Het is een subtiele inpassing, gezien de forse omvang van de villa. Voor het interieur leveren de nauwkeurige situering en het vele glas ook veel op: door het hoogteverschil komt de woonkamer aan de achterzijde van de eerste verdieping direct uit op de tuin, die doorloopt tot aan de gevels. Met open schuifpuien zit je hier min of meer buiten.

Jan Pesman: ‘De natuur is mijn grootste inspiratiebron omdat daar niks wordt verspild. Als ik op mijn bank of achter mijn bureau zit, kijk ik vaak door mijn verrekijker. Mijn vrouw deelt mijn voorkeur voor minimalisme, staal en glas. Ik ben licht claustrofobisch, dus voor mij moet een ruimte bovendien groot zijn. Daarom vind je hier ook geen dead ends.’

  • 1206-publicatie-tekeningen-NL-2

    Download
  • arc-award-villa-project-brochure-1

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.