Toelichting LEVS architecten | Beeld LEVS architecten
Met deze hoefijzervorm konden we met één krachtig gebaar een aantal grote kwaliteiten realiseren: behoud van bijna alle oude bomen op het kavel, brede woonkamers met panoramische balkons, terrassen en intimiteit in een ruime binnentuin. Met stevige terraszones die zweven boven het omliggende park creëren we een overgangszone tussen binnen en buiten. Er ontstaat een symbiotische relatie tussen de mensen, dieren, insecten, planten en stedelijke cultuur van de omgeving.
Ontwerpen samen met BOOM landscape:
ROOT behoudt waardevolle en inheemse bomen en versterkt de bestaande groenstructuur en biodiversiteit. De sterk overwoekerde onderbeplanting in het parkgedeelte maakt plaats voor kruidenrijk grasland, en wordt aangevuld met meerstammige heesters en vaste planten. Zo ontstaat, samen met de nieuwe paden, een voor buurtbewoners toegankelijke en open parkstructuur.
De materiaalkeuze van houten gevelbekleding en houten pergolastructuur versterkt het gevoel van ‘wonen tussen de bomen’. Dit is overal voelbaar: op de luchtige, begroeide balkons, onder de pergola’s, binnen in de lichte woningen, langs de levendige galerijen en in de natuurlijke binnentuin. De zwevende balkons benutten tevens de verhoging in het maaiveld, die ontstaat door de half-verdiepte parkeergarage, om een gevoel van afstand en privacy te creëren.
MPG is 0,43. Hybride bouwen met houten pergolastructuur en houten gevelbekleding dragen bij aan een lagere materiaalgebonden uitstoot (264 kg CO2/m2 bvo). Sterk ingezet op biodiversiteitsversterking en klimaatadaptatie. Behoud van bestaande in het buitengebied en aanplant van bomen in de binnentuin zorgen voor verkoeling, nestgelegenheid en waterinfiltratie. Beplantingsplan zorgt voor voedsel en habitatversterking.
ROOT ligt op een centrale plek in de wijk Mensfort: grenzend aan het groene hart van de wijk en het knooppunt van drie wijkroutes, ontmoeten diverse bebouwingstypen elkaar hier. Langs de gekromde lijn van het volume ontwerpen we een overgangszone tussen die verschillende soorten omgevingen. Er ontstaan zo twee werelden: een openbaar stadspark en een collectieve binnentuin. Wandelpaden verbinden het park met de omgeving. Met minimale verharding draagt ROOT bij aan een klimaatbestendige stad.
Het grid in de gevel refereert aan het lijnenspel in de omliggende wederopbouw architectuur. Als een flexibel skelet buigt de houten structuur mee met het ronde volume, terwijl de vele verticale lijnen de kleinschalige verpanding benadrukken. De vierde laag is een subtiel accent van zwart gekleurde houten gevelbekleding. De verspringende houten ribben zorgen tevens voor extra privacy en zijn een knipoog naar de nieuwere omliggende hoogbouw met eveneens dynamische gevelindelingen.