ARC24: Tergooi MC, Hilversum - Wiegerinck

Tergooi MC is gelegen in Park Monnikenberg. Door zorgvuldige inpassing van de nieuwbouw is de kwaliteit van het park behouden. Het gebouw bestaat uit vier volumes die met elkaar verbonden zijn door een centrale as op de begane grond en eerste verdieping. Vele zichten vanuit het ziekenhuis en doorzichten tussen de gebouwdelen zorgen voor verbinding met de omgeving. Zicht op de groene omgeving en seizoenritmes dragen bij aan het herstel van patiënten en het maakt het gebouw intuïtief begrijpelijk.

Toelichting Wiegerinck | Beeld Hanne van der Woude

Uitgangspunt was om de natuur zo min mogelijk aan te tasten en zoveel mogelijk bij de gebouwen te betrekken. Het programma is verdeeld over verschillende gebouwen met het oog op de schaal en verhoudingen van de volumes in het parklandschap. Het terrein kent een tweedeling. In het noordelijke deel is het ziekenhuis een dominant, maar zorgvuldig, ingebed volume. In het zuidelijke deel domineert het parklandschap en zijn volumes van de drie andere gebouwen als het ware te gast in het groen.

We zijn als (interieur)architect op alle niveaus verantwoordelijk. Hierdoor is een grote samenhang tussen stedenbouw, architectuur en interieurontwerp. Het resultaat is een zorgzaam afgestemd ontwerp met alle betrokkenen disciplines. Zo hebben we juist bij het interieurontwerp intensieve afstemming gehad met het ontwerp van alle installaties met als doel ook in de technisch/medisch intensive ruimten een rustige beheerste sfeer te creëren zoals bijvoorbeeld de oncologische dagbehandeling.

Beeld Hanne van der Woude
Beeld Hanne van der Woude

In het interieur is deze ambitie doorgezet. Een beheerst kleur- en materiaalpallet met zorgvuldige accenten zorgen voor een uitgebalanceerd, maar rijk ontwerp. Zodra bezoekers het gebouw betreden wordt een rustige en warme sfeer ervaren. Het omliggende parklandschap is de inspiratie. Natuurlijke, harmoniserende tinten vormen de basis van de toegepaste kleuren. Het meubilair is qua kleur en stoffering afgestemd op de bouwmaterialen steen/beton, hout en stuc van het gebouw.

Dubbel ruimtegebruik en werkprocesoptimalisatie zorgt voor 30 procent reductie t.o.v. het oorspronkelijke PvE. Dit betekent minder materiaalgebruik en minder energievraag/onderhoud. Het gebouw is gestandaardiseerd ontworpen (casco & inbouw). Hierdoor is het gebouw flexibel inzetbaar en kan effectief en efficiënt functioneren. Een innovatief klimaatconcept zorgt voor koeling in de zomer en warmte in de winter. Dit resulteert in een gezond en aangenaam binnenklimaat en een zeer lage energiebalans.

Beeld Hanne van der Woude
Beeld Hanne van der Woude

Aandacht voor welzijn kenmerkt zich in het interieur door een aantal, schijnbaar kleine elementen die van groot belang zijn voor het ervaren van een prettige omgeving. Zoals bijvoorbeeld de zitelementen in de wanden van de passage zijn ontworpen. Het driezijdig omsloten zitje creëert een veilige plek voor de bezoekers. Een plek waar zij zich kunnen onttrekken uit de hectische omgeving. De zitjes zijn zo geplaatst dat ze uitzicht hebben op het omringende parklandschap.

De harde, technologische kant van een ziekenhuis is in harmonie is gebracht met de zachte, gevoelsmatige aspecten van de zorg. Het concept is doorgedrongen tot in de haarvaten van het gebouw. Zoals bij de Oncologische dagbehandeling waar de open behandelkamers met grote raampartijen een weids uitzicht bieden op de parkachtige omgeving. Je waant je letterlijk tussen de toppen van de bomen. Een dakterras biedt de mogelijkheid om gevoelsmatig echt tussen de natuur de behandeling te ondergaan.