Toelichting LIAG | Beeld Lucas van der Wee
Kindcentrum Het Sterrenwerk in Sassenheim biedt kinderen de ruimte om te bloeien en te groeien, zodat zij vol vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen treden. Dankzij LIAG is de ambitie van deze fusieschool en kinderopvang werkelijkheid geworden. Het resultaat is een kwalitatief hoogstaand en gezond gebouw, waarin iedereen zich thuis voelt, leerlingen optimaal presteren en leerkrachten minder stress ervaren.
Gelegen te midden van een Vinex-wijk uit de jaren 1980, trekt Kindcentrum Het Sterrenwerk direct de aandacht van voorbijgangers. Hoewel het zandkleurig baksteen aansluit bij de omgeving, is het duidelijk dat de tweelaagse nieuwbouw een bijzondere functie vervult. Zo benadrukt de variatie in kleurnuance en metselverbanden het maatschappelijke karakter van dit gebouw. Terwijl de robuuste uitstraling past bij de functie. Het maakt eenieder duidelijk: dit kindcentrum biedt een veilig thuis aan ieder kind.
Een gebouw met twee gezichten
De locatie van dit kindcentrum is uniek. Het wordt omringd door wegen en watergangen, wat de architectuur heeft beïnvloed. Een ruime, uitstekende verdieping over de gehele lengte bepaalt het uiterlijk van de gevel aan de straatzijden. Dit biedt kinderen en ouders op het schoolplein bescherming tegen zon en regen, en het creëert bovendien een overgang tussen de dynamiek buiten en de rust binnen. Aan de achterkant van het gebouw valt juist een terugliggende verdieping op. Deze geleidelijke opgang, samen met het gebruik van natuurlijke materialen en organische vormen, past goed bij de groene omgeving. Dit zorgt voor een beschutte plek voor de allerjongsten en een dakterras met uitzicht voor de oudere leerlingen.
Op (kinder)maat gemaakt
De indeling van Het Sterrenwerk volgt de doorgaande leerlijn, waarbij opvang en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten. Iedere leeftijdsfase heeft een eigen, herkenbare en vanzelfsprekende plek in het gebouw. De inrichting van elk cluster sluit qua beleving en maat aan bij elke leeftijdsgroep. Terwijl de (speel)omgeving van de jongste leerlingen zowel binnen als buiten zeer beschut is, opent de omgeving van de oudere kinderen zich steeds verder. Hoewel elk volgend cluster ruimer oogt, voelt het kindcentrum kleinschalig aan. Leerlingen voelen zich door deze opbouw snel vertrouwd. Afgeronde vormen, natuurlijke materialen, pasteltinten en overvloedig daglicht geven het interieur een huiselijke sfeer.
Multifunctioneel hart
In het hart van dit kindcentrum bevindt zich een opvallende blikvanger en multifunctioneel meubelstuk: een bamboe sculptuur die dient doet als ontvangstbalie, keuken, opbergruimte en trap - alles in één dus. Het fungeert als ontmoetingspunt. Hier kom je elkaar tegen of samen. Tegelijkertijd doet het dienst als oriëntatiepunt. Dit sociale hart staat in verbinding met alle clusters, het speelplein op de begane grond en de leerpleinen op de verdieping. De veelzijdigheid van dit element biedt talloze mogelijkheden voor het gebruik van de centrale ruimte.