Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer

Strandvilla Ulysses, Bergen aan Zee - Architectenbureau Rolf Bekker

Aan de Zeiler Boulevard in Bergen aan Zee heeft Architectenbureau Rolf Bekker (RB architect) een bestaande villa verbouwd tot een vakantiehuis. De wens van de opdrachtgever was een groot vakantiehuis waarin verbleven kon worden met familie en vrienden.

Toelichting RB architect | Beeld Adam van Noord & Pieter de Boer

Het volume telt aan de Boulevard zijde twee en aan de zijde van het dal drie bouwlagen. Een deel van de bestaande constructie is behouden, mede omdat het plan binnen het bestaande bouwvlak gerealiseerd moest worden. Ten behoeve van de extra verdieping is op de bestaande verdiepingsvloer een staalconstructie aangebracht die met HSB en glazen puien is ingevuld.

Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer

Het souterrain, grenzend aan de achtertuin biedt naast twee grote kinderslaapkamers plaats aan een speelruimte, badkamer, secundaire entree, bioscoop, technische ruimte en berging. Vanuit de speelruimte is er een open verbinding met de begane grond. Hier bevindt zich de hoofdentree, de gastenkamers (met ieder een eigen badkamer), de master bedroom en een wellness met een pool en sauna. Vanaf deze verdieping is er een open trap met vide naar de 1e verdieping.

Deze verdieping herbergt een eetkeuken en zitruimte. De zitruimte wordt omsloten door een loggia die royaal buitenruimte biedt en zorgt door de terug liggende puien voor privacy in het zitgedeelte. Via een zogenaamde ganzentrap kan men de entresol bereiken. Deze biedt een geweldig uitzicht over de zee en het achterland.

Beeld Pieter de Boer
Beeld Pieter de Boer

De gevels, bestaand en nieuw zijn gestuukt. Om een geleding aan te brengen in de gevels is er gekozen om het nieuwe deel te laten verspringen t.o.v. het bestaande. Beide delen zijn verschillend gestuukt en gekleurd. De plint is afgewerkt met grof stucwerk, als het natte zand op het strand. De nieuwbouw heeft een fijne bezemstructuur in het stucwerk en is lichter en refereert aan de fijne structuur van het zand van de duinen.

Het dak tenslotte heeft een getordeerde vorm. Deze vorm is ontstaan door de eis in het bestemmingsplan; een dakhelling van 25 graden. Deze vorm ook zichtbaar in het interieur overspant het geheel en vormt als het ware een tentdak. Het felsdak is afgewerkt met een koperen bekleding, duurzaam en wordt, zeker op deze locatie, mooi oud.

Tekeningen Villa Bergen aan Zee

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.