Nominaties ARC24 Architectuur Award bekend
Royale Belge door Bovenbouw Architectuur (links boven), Vakschool Nimeto door Maarten van Kesteren (rechts boven) en Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten (onder).

Nominaties ARC24 Architectuur Award bekend

Royale Belge door Bovenbouw Architectuur, Vakschool Nimeto door Maarten van Kesteren Architecten en Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten zijn genomineerd voor de ARC24 Architectuur Award. Drie voorbeeldstellende projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de bredere maatschappelijke culturele waarde van architectuur. Hun betekenis voor het vakgebied reikt volgens de jury veel verder dan de gebouwen zelf.

De ARC24 Awards vormen dit jaar een onderdeel van ARC24 Podium, een inspirerend evenement voor de vakgemeenschap met de culturele waarde van architectuur als centraal thema. De drie projecten die door de jury zijn genomineerd kenmerken zich door architectonisch vakmanschap, een spaarzame omgang met materialen en energiebronnen en een goede samenwerking tussen opdrachtgever en architect.

Tijdens het juryberaad waren er lovende woorden voor het Tergooi Medisch Centrum door Wiegerinck, de Fierenshoven door Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Hortus Ludi door Architectuur Maken en een atelier door Pieter Bedaux. Ook was er veel waardering voor de Amerikaanse begraafplaats door Kaan Architecten, het Veldstation Groot Saeftinghe door Ro&AD Architecten en een aantal indrukwekkende houten onderwijsgebouwen ontworpen door Civic Architects, Powerhouse, De Zwarte Hond en Paul de Ruiter Architects.

Uiteindelijk zijn uit de longlist van zestig projecten drie geselecteerd: Royale Belge door Bovenbouw Architectuur in Brussel, Vakschool Nimeto door Maarten van Kesteren Architecten in Utrecht en Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.

De jury van de ARC24 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Sabine Lebesque (Gemeente Amsterdam), Ard Hoksbergen (Studio Ard Hoksbergen), Peter Michiel Schaap (directeur GRAS) en secretaris Floortje Keijzer (de Architect). Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten), winnaar van de vorige ARC Architectuur Award, is de voorzitter van de jury.

De genomineerde projecten

Bekijk hier de video van het jurybezoek aan de genomineerde projecten:

De winnaar van de ARC24 Architectuur Award wordt op 26 september tijdens ARC24 Podium in Rotterdam bekendgemaakt.

Stadhuis Den Helder - door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Het Stadhuis van Den Helder is gevestigd in twee getransformeerde havenloodsen op het voormalig marineterrein van Willemsoord. Office Winhov en Van Hoogevest Architecten kregen de opdracht om het stadhuis te huisvesten in twee verschillende gebouwen, een betonnen zeilmakerij uit 1947 en een monumentale mastenloods uit de negentiende eeuw. Het project vormt een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van het gebied als stadscentrum.

Door een aantal weloverwogen, terugkerende ontwerpinterventies vormen beide gebouwen na de transformatie een herkenbaar geheel. De ruimtelijke karakteristieken en kwaliteiten van beide gebouwen worden maximaal benut. Daarbij zijn de disciplines restauratie en architectuur nauwkeurig op elkaar afgestemd. Hier overtuigen de heldere ruimtelijke interventies zoals genereuze vides en de plaatsing van zorgvuldig ontworpen interieurobjecten. De jury waardeert hierbij met name de trefzekere en verfijnde detaillering van het hele project tot en met het interieur.

Vakschool Nimeto in Utrecht - door Maarten van Kesteren Architecten

In de architectenselectie voor de transformatie van Vakschool Nimeto in Utrecht werd de schoolleiding bijgestaan door Stichting Mevrouw Meijer. De keuze viel op Maarten van Kesteren, een jonge architect zonder scholenbouwervaring. Hij zorgde voor een volledige gedaanteverandering van de naoorlogse architectuur en transformeerde de parkeerplaats in een weelderige tuin voor leerlingen én buurtbewoners.  

Hier is met zeer beperkte middelen – de vierkante meterprijs is 770 euro - veel bereikt. Onder het motto 'wat we doen, doen we goed, de rest laten we onveranderd' zijn ontwerpinterventies heel gericht en doeltreffend ingezet. Er zijn terughoudende, lichtgekleurde en voor het type gebouw volledig onconventionele materialen gebruikt. Zoals massief eikenhouten vloeren en balken, zacht pleisterwerk en zichtbare installaties gecombineerd met bestaande tegelvloeren. Het verandert de hele school in een overtuigend canvas dat leerlingen zich toe kunnen eigenen.

Royale Belge in Brussel - door Bovenbouw Architectuur, Caruso St John en DDS+3

Royale Belge is een getransformeerd kantoorgebouw aan de rand van een statige, groene buitenwijk van Brussel. Het kolossale gebouw is een toonbeeld van jaren zestig architectuur in beton en cortenstaal: representatief en opvallend door de gekleurde spiegelende ramen en in het interieur de overdaad aan ruimte en marmer.

Met de respectvolle restauratie en herbestemming in analogie met de bestaande architectuur hebben de architecten zich tegelijk dienend als vernieuwend opgesteld en hierbij empathie gecreëerd voor dit type jong erfgoed. Door een gedurfde nieuwe ‘rotonde’ in het hart van het gebouw uit het beton te zagen, heeft het ontwerp lucht gekregen. De vide vormt een centrale plek die de verschillende nieuwe functies zoals een hotel, kantoorruimtes en een wellness-center aan elkaar knoopt.

De rol van stadsbouwmeester Kristiaan Borret was volgens de jury cruciaal in het transformatieproces. Ondanks dat het hier om een private ontwikkeling gaat, waarbij een openbare aanbesteding niet verplicht is, organiseerde Borret een internationale prijsvraag.

De ARC24 Architectuur Award is een initiatief van de Architect en wordt mede mogelijk gemaakt door Kubus.

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl

Beeld MWA Hart Nibbrig

Nominatie ARC24 Architectuur: Vakschool Nimeto, Utrecht - Maarten van Kesteren Architecten

In vakschool Nimeto worden vakken als restaureren, etaleren en decorbouw gegeven. De school bestond uit vijf bouwdelen, doorgesneden door een straat. Het voelde niet als één school. De charme van de vakken en oorspronkelijke gebouwen werd overstemd door ad hoc ingrepen en verborgen achter gesloten deuren aan generieke gangen. De school zocht meer ruimte voor een groeiend studentenaantal. De benodigde transformatie is opgevat als kans om de kwaliteit van het gebouw te verbeteren.

Beeld Stefan Müller

Nominatie ARC24 Architectuur: Stadhuis Den Helder - Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Sinds het vertrek van de Koninklijke Marine beheert de gemeente de veertig hectare grote Rijkswerf Willemsoord aan de noordoostrand van Den Helder. Het stadsbestuur neemt nu zijn intrek in twee historische panden op de voormalige scheepswerf: het negentiende-eeuwse rijksmonument de mastenloods (gebouw 66) en de naoorlogse zeilmakerij (gebouw 72). De voorheen verspreide bestuursfuncties van Den Helder zijn samengebracht in beide gebouwen.

Royal Belge. Beeld Stijn Bollaert

Nominatie ARC24 Architectuur: Herbestemming voormalig hoofdkantoor Royale Belge, Sint-Pieters-Woluwe - Bovenbouw Architectuur, Caruso St John, DDS+

Het gaat om renovatie en herbestemming van het voormalige hoofdkantoor van Royale Belge. De opgave bestaat uit een een hotel met 180 kamers, kantoren (19.100 m2), een wellness (4.900 m2), een food court (1.225 m2) en een ondergrondse parking (drie verdiepingen, vierhonderd autostaanplaatsen en een fietsparking voor tweehonderdtachtig fietsen).

ARC24: Verblijf Onder de Radar, Arnhem - Sander van Schaik Architect

ARC24: Verblijf Onder de Radar, Arnhem - Sander van Schaik Architect

Het verblijf Onder de radar is een buitenverblijf op Buitenplaats Koningsweg, een voormalig kazerneterrein aan de rand van de Veluwe dat langzaam wordt getransformeerd in een culturele enclave. De eigenaren, een stel met drie kinderen, wensten een plek waar ze het drukke stadsleven tijdelijk kunnen verruilen voor de rust van de natuur. Tegelijkertijd biedt de opgave de kans om het verborgen militaire verleden van de Buitenplaats weer zichtbaar te maken.