Kop Havenkwartier, Deventer - WoonWerk Architecten

KOP in het Havenkwartier in Deventer is een eigenzinnig woongebouw met betaalbare, collectieve en duurzame woonunits voor starters en vitale senioren. In opdracht van O|M|A Apeldoorn en Nijhuis werd het gebouw ontworpen door WoonWerk Architecten, geïnspireerd door de industriële kenmerken in de omgeving, terwijl het tegelijkertijd een innovatieve leefruimte creëert die sociale interacties bevordert.

Toelichting WoonWerk Architecten | Beeld Aiste Rakauskaite

De afgelopen jaren is het Havenkwartier getransformeerd van een industriële omgeving naar een creatieve hotspot die kunstenaars, ondernemers, zelfbouwers en samenwerkingsprojecten aantrekt. WoonWerk Architecten heeft een belangrijke rol gespeeld in deze transformatie.

KOP valt op door zijn verschillende gevels, die zowel naar de stad als naar de haven gericht zijn, waardoor het een belangrijke verbinding vormt tussen het stadscentrum en het water. Het ontwerp weerspiegelt de dynamiek van de plek en benadrukt de betekenis van deze nieuwe bruisende en stadswijk.

Beeld Aiste Rakauskaite
Beeld Aiste Rakauskaite

WoonWerk Architecten ontwierp en realiseerde het nieuwe gebouw als een compositie met drie verschillende onderdelen. Ten eerste werd het historische gebouw, De Koopman, behouden en biedt het nu ruimte voor gemeenschappelijke functies, waaronder een dakterras en een multifunctionele ruimte. Ten tweede werd de circulatietoren ontworpen als een extern element dat aansluit bij het industriële karakter van het Havenkwartier en de beweging van mensen door het gebouw zichtbaar maakt. Tot slot biedt het ‘eenvoudige’ bakstenen woonvolume een verscheidenheid aan woningtypologieën door middel van slimme en efficiënte stapeling, wat de bouwkosten verlaagt en duurzame bouwen garandeert.

Om de betallbaarheid te garanderen, werkte WoonWerk samen met aannemer Nijhuis en maakte gebruik van het Trento-systeem—een innovatieve methode waarbij bouwelementen volledig off-site worden gefabriceerd en zonder vertragingen op de bouwplaats worden gemonteerd. Deze aanpak optimaliseerde het bouwproces en zorgde voor een efficiënt en beheersbaar project.

Naast dit geavanceerde bouwsysteem integreert het gebouw verschillende duurzame elementen: een daktuin die fungeert als retentiedak om regenwater op te slaan en geleidelijk af te voeren, zonnepanelen, een warmtepomp voor verwarming en warmwatervoorziening, en ventilatiesystemen met warmteterugwinning en vloerverwarming. De integratie van duurzame technologieën in het ontwerp helpt de bouwkosten te beheersen en bevordert op de lange termijn milieuvriendelijke leefomstandigheden en aanpasbaarheid aan toekomstige behoeften.

Beeld Aiste Rakauskaite
Beeld Aiste Rakauskaite

Het ontwerp van KOP speelt een rol bij het vormgeven van een nieuw imago voor het Havenkwartier. De externe circulatietoren en ruime galerijen bieden nieuwe manieren van collectief wonen, waarbij sociale interactie een integraal onderdeel van de leefomgeving vormt. Het project is ontworpen om publieke activiteiten te stimuleren, met verschillende entrees en gemeenschappelijke ontmoetingsplekken.