A4. Beeld Luuk Kramer
A4. Beeld Luuk Kramer
A4. Beeld Luuk Kramer
A4. Beeld Luuk Kramer
A4. Beeld Luuk Kramer
A4. Beeld Luuk Kramer
B2. Beeld Luuk Kramer
B2. Beeld Luuk Kramer
B2. Beeld Luuk Kramer

Sociale woningbouw Blok A4 en B2 New Brooklyn, Almere - Jasper Smits Architecten

Onlangs is in Almere het sociale woningbouwproject New Brooklyn opgeleverd. Jasper Smits Architecten maakte een ontwerp gebaseerd op de New Yorkse wijk New Brooklyn waarin woningen van baksteen, erkers, brede straten en hoge bomen domineren.


Toelichting Jasper Smits Architecten | Beeld Luuk Kramer

De nieuwe stadswijk, New Brooklyn in Almere Poort heeft een uitgesproken architectuur, geïnspireerd op de bekende wijk Brooklyn in New York. De wijk leeft met barretjes op loofafstand, winkels om de hoek en volop ruimte voor ontspanning. De stadswijk wordt een diverse wijk met 1.400 koop- en huurwoningen in een mix van huizen met tuin en appartementen.

Binnen New Brooklyn ontwierp Jasper Smits blok A4 en B2. Jasper Smits zegt over zijn ontwerp 'Kenmerkend voor de architectuur van het New Yorkse Brooklyn zijn expressieve ramen en verbijzondering van dakranden. Dat is in New Brooklyn vrij letterlijk overgenomen. Ik heb die stijl vereenvoudigd door de ramen van alle verdiepingen in één gebaar te verbijzonderen. De ramen zijn als een geveldeel naar buiten gehaald om meer diepte en negge te creëren. Verticale gemetselde kolommen zijn ogenschijnlijk willekeurig in het raamdeel geplaatst, wat voor variatie zorgt. Alle decoratieve gevelelementen zijn volledig van baksteen gerealiseerd. Zo zijn betonnen lateien bedekt met horizontale steenstrips; boven de ramen zijn de bakstenen juist verticaal geplaatst. Als lekdorpel zijn geïmpregneerde bakstenen gebruikt.'

B2 Beeld Luuk Kramer
B2 Beeld Luuk Kramer

Twee blokken

De twee blokken in New Brooklyn van Smits zijn stilistisch sterk verwant. Blok B2 bestaat uit zeven appartementen, verdeeld over twee panden. Het hoekgebouw telt vier gestapelde sociale huurwoningen; ernaast staat een eengezinswoning met drie woonlagen. Smits heeft deze twee gebouwen, die in hoogte verschillen, als één ontwerp benaderd en heeft ze verbonden met een lage muur met een poort naar de binnentuin.

Het meest opvallende beeldelement in zijn ontwerp zijn de afgeronde hoeken waar de twee gebouwen naast elkaar staan, wat de onderlinge eenheid versterkt. Ook de hoeken van de poort in de verbindende muur zijn afgerond. Het hoekpand zelf heeft juist een rechte knik om de verbindende functie van de ronde hoeken te versterken. Deze ronde hoeken zijn in overleg met de metselaar in een halfsteens koppenverband gelegd.

A4. Beeld Luuk Kramer
A4. Beeld Luuk Kramer

Hoekblok A4

Verderop in de wijk staat Smits’ hoekblok A4, bestaande uit een eengezinswoning en drie appartementen. Deze twee panden staan dichterbij elkaar en hebben geen afgeronde hoeken; ze vormen immers al een visuele eenheid. Nog een verschil is dat aan de zuidkant van dit woongebouw over de hele gevel een uitstekende buitenruimte geplaatst, als een grote beschutte erker. Bovendien zorgt deze aanpassing voor een prettig binnenklimaat. Op de begane grond wijkt de buitenruimte nog meer in het bouwvolume. Met een laag gemetseld wandje op zithoogte is dit privédeel helder afgescheiden van de straat.

Een gemetseld jaartal op de kopse kant van de gevel, in lijn met de ramen, zorgt voor een extra detail.

Fotogalerij Blok A4

Fotogalerij Blok B2

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.