Sociale woningbouw in hout, Barcelona - Studio Peris+Toral Arquitectes

De Spaanse studio Peris+Toral Arquitectes heeft MODULUS MATRIX, een sociaal woningbouwproject van 85 eenheden in Barcelona voltooid, met een modulair houtskelet en flexibele woonruimtes.

Toelichting Peris+Total Arquitectes | Beeld José Hevia

Onder leiding van de architecten Marta Peris en José Manuel Toral ontwierp Peris+Toral Arquitectes het gebouw van 10.000 vierkante meter op de plek van een voormalige bioscoop in de gemeente Cornellà de Llobregat.

Volgens de studio is het project het grootste woongebouw met houten structuur in Spanje, gebouwd met 8.300 kubieke meter hout uit de bossen van Baskenland. Het project beschikt over vijf vakwerkvloeren die bovenop een podium van gewapend beton zijn geplaatst met winkels en openbare voorzieningen.

Beeld José Hevia
Beeld José Hevia

Het gebouw is opgebouwd rond een binnentuin die als plein voor de bewoners fungeert. Een portiek aan de basis verbindt deze centrale gemeenschappelijke ruimte met de omliggende wijk. Een van de belangrijkste doelstellingen van het plan was het maximaliseren van het vloeroppervlak, wat leidde tot de beslissing om de verkeersruimtes naar de binnengevels te verplaatsen.

In plaats van interne gangen te integreren die waardevolle ruimte in beslag nemen, bieden een reeks overdekte terrassen rondom de binnenplaats toegang tot de appartementen. Trappen gemaakt van massief hout zijn op de vier hoeken van het centrale plein geplaatst en leiden naar overlopen op elk niveau.

Deuren naar de individuele woningen zijn geplaatst in muren bekleed met golfplaten die een subtiel reliëf aan de oppervlakken toevoegen. Balustrades van metaalgaas langs de terrassen behouden de zichtlijnen naar de binnenplaats en de andere niveaus. De plattegrond van het rechthoekige gebouw bestaat uit een modulair grid van onderling verbonden kamers met vergelijkbare proporties. Serviceruimtes, waaronder badkamers en keukens, bevinden zich in de centrale ring, die aan weerszijden wordt geflankeerd door flexibele woonruimtes.

Beeld José Hevia
Beeld José Hevia

Elke wooneenheid bestaat uit vijf of zes modules, afhankelijk van of ze twee of drie slaapkamers hebben. Open keukenmodules vervangen gangen als belangrijkste circulatieruimte. Andere ruimtes die door middel van schuifdeuren kunnen worden afgescheiden, sluiten aan op de centrale keukenruimtes.

De verdeling van de woningen zorgt ervoor dat ze allemaal een dubbele oriëntatie en dwarsventilatie hebben. Schuifdeuren verbinden de woonruimtes met een tweede laag terrassen die zich rond de buitengevels wikkelen. Jaloezieën die in de gevels zijn verwerkt, zorgen voor schaduw in de appartementen. De jaloezieën zijn gemaakt van hout en vormen een aanvulling op de houten plafonds en vloeren, terwijl ze de algehele uitstraling van het gebouw verzachten.