Toelichting Architectuur MAKEN
De gezamenlijke tuin kreeg de naam Hortus Ludi, naar een oude typologie van een omsloten tuin waarin spel en ontspanning centraal staan, aansluitend op de Hortus Contemplationis en Hortus Catalogi die als typologie al in het kloosterensemble aanwezig waren.
Natuurinclusieve kloostertuin
Bij het vormgeven van de tuin was het uitgangspunt het versterken van de aanwezige biodiversiteit. Samen met ecologen van Bureau Stadsnatuur en Buro Lubbers is onder andere gekozen voor inheemse beplanting, sedumdaken en lage hagen als erfafscheiding. Het 'Ommetje' dat tussen Hortus Ludi en de begraafplaats ligt blijft openbaar toegankelijk, zodat de kloostertuin beleefbaar blijft voor buurtbewoners.
Nestkasten als ornament
De consistentie in de uitwerking van het ontwerpconcept is terug te zien in de bouwkundige details, zoals de geornamenteerde dakrand met verholen goot. In deze randen die de houten gevels van de woningen rondom beëindigen zijn 127 nestkasten geïntegreerd, in samenwerking met ecologen van Bureau Stadsnatuur. De ornamenten refereren naar de rijk gedetailleerde dakrand van de naastgelegen kloostergebouwen. De hellende daken die rondom zichtbaar zijn, zijn bedekt met sedum verkleurend van groen naar rood.
Verbinden van mensen, plek en duurzaamheid
Hortus Ludi is een ensemble voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe manier van bouwen en leven: circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief. En toch sluiten de woongebouwen en het poortgebouw in maat, schaal en beeldtaal aan op het monumentale Dobbelmannklooster. Een groot deel van de bewoners zijn hier komen wonen vanuit een ideaal. Ze hebben hetzelfde idee over hoe de toekomst eruit moet zien. De integrale architectuurtaal van Hortus Ludi verbindt duurzaamheid, plek en mensen met elkaar. Maar ook het proces naar samen gebruik maken van ruimte, levert verbinding tussen mensen op.
Wonen aan de gezamenlijke tuin
De privé terrassen zijn van elkaar gescheiden door tuinkasten, waarin een regenton is geïntegreerd. De houten spanten midden in de woning zijn voor de bewoners een fijne aanleiding om de brede ruimten in te delen. In de basis hebben alle woningen een of twee vides. Elke indeling is naar wens van de bewoner aangepast, waardoor elke woning uniek is ingedeeld.
Circulair materiaalgebruik
De materialisatie van Hortus Ludi is in alle opzichten vernieuwend. De houten casco’s (CLT) met grote vides dragen hellende daken, waarop een sedumdak is aangelegd dat goed zichtbaar is vanaf de straat. De natuurlijk vergrijzende grenenhouten geveldelen zijn aangebracht met een open systeem met verschillende lattenbreedtes, zodat de horizontale schaduwvoegen die aansluiten op de compositie van het naastgelegen pand extra leesbaar zijn. In het poortgebouw staat hergebruik centraal met onder andere een gevel van gemetselde reststenen, een vloer van oude straatklinkers en “Pretty Plastics” dakbekleding gemaakt van hergebruikt plastic.
'Als de CO2-opslag per woning in Hortus Ludi wordt vergeleken met de CO2-uitstoot van dezelfde woning uitgevoerd met een traditioneel bouwsysteem, dan zouden er om het verschil te compenseren 64 bomen moeten worden aangeplant en 40 jaar laten groeien.'