Toelichting Marco van Zal Architecten | Beeld Aiste Rakauskaite Photography
Het ontwerp resulteerde in een woning gebouwd in CLT voorzien van energiebesparende maatregelen. Zoals een hogere isolatiewaarden, extra kierdichting, triple glas, een warmtepomp, 24 zonnepanelen en een gebalanceerd CO2 gestuurd ventilatiesysteem met warmte terugwinning. Ook klimaat adaptieve maatregelen zoals opvang en hergebruik van regenwater (een grijswater systeem) en een groendak als waterbuffer zijn onderdeel van het plan.
Bij het ontwerpproces stond niet vooraf de uiteindelijke vorm vast maar is door Marco van Zal Architecten onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van bouwen met CLT. Daarnaast werd de invloed van duurzaam bouwen op vormgeving onderzocht. Een voorbeeld hier van is het gebruik van overstekken om de inval van direct zonlicht in de zomer te verminderen.
Dit heeft geleid tot een verrassend en helder architectonisch concept waarmee het bureau onlangs de Architectuurprijs van Amstelveen van 2023 heeft gewonnen en een nominatie op zak heeft voor de Nationale Houtbouwprijs 2023.
De woning bestaat uit een relatief gesloten bovenbouw die wordt geplaatst op een zo transparant mogelijke onderbouw. De gevel van de onderbouw ligt niet in lijn met het blok maar springt rondom terug. De vorm van de sculpturale bovenbouw met een dubbele nok en schuine dakvlakken onder verschillende hellingshoeken zou met de gangbare Nederlandse bouwmethodiek, bijvoorbeeld kalkzandsteen met beton, veel moeilijker zijn geweest om te realiseren. Ook de overstekken rondom en met name de enorme uitkraging bij de entree was enkel mogelijk in CLT.