Beeld Ronald Schouten
Beeld Ronald Schouten
Beeld Ronald Schouten
Beeld Ronald Schouten
Beeld Ronald Schouten
Beeld Ronald Schouten
Beeld Mathieu Veltman
Beeld Mathieu Veltman
Beeld Mathieu Veltman

Houten uitbreiding en renovatie Phoenixstraat/Gonnetstraat, Haarlem - her architecten

In opdracht van Hensen Holding maakte her architecten een ontwerp voor de renovatie en uitbreiding in CLT van een industrieel pand uit 1937 in Haarlem.

Toelichting her architecten | Beeld Mathieu Veltman en Ronald Schouten Fotografie

Het aan de rand van het Haarlemse centrum gelegen bedrijfscomplex bestaat uit diverse in de periode 1937-1987 gebouwde panden en maakt deel uit het van het beschermd stadsgezicht. De onlangs afgeronde renovatie en uitbreiding betrof een gebouw uit 1937. Een oud zadeldak maakte plaats voor een moderne kantoorverdieping. Van een aangrenzend voormalig confectieatelier uit 1957 zijn de sheddaken en lichtstraten vervangen door dakplaten en isolatieglas. Ook werd een binnenplaats bebouwd en bij het interieur betrokken. Dankzij deze ingrepen kon voor Endeavour Group de kantoorruimte met 300 m² worden uitgebreid tot 1200 m².

Beeld Mathieu Veltman
Beeld Mathieu Veltman

Om de nieuwe kantoorvloer en het dak te kunnen dragen, werd in drie dagen tijd een nieuwe houten constructie inclusief isolatie achter de karakteristieke metselwerkmuren geplaatst. Deze constructie en die van de nieuwe opbouw is uitgevoerd in kruislaaghout (CLT). Daarbij werd gebruik gemaakt van zogenoemde spiders (spinvormige stalen hulpconstructies) in combinatie met houten kolommen. De houten vloerdelen zijn met elkaar verbonden en vormen samen als het ware één grote plaat die aan de boven de kolommen geplaatste spiders hangt. Daardoor was het mogelijk om zonder balken en liggers een grote overspanning te maken wat resulteert in extra ruimtelijkheid en materiaalbesparing.

De gehele uitbreiding is met het oog op de toekomst volledig met biobased materialen uitgevoerd. Door de natuurlijke werking van de toegepaste materialen is het gebouw uiteindelijk minder afhankelijk van installaties om tot een comfortabel binnenklimaat te komen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van natuurlijke warmte en ventilatie principes.

Beeld Ronald Schouten
Beeld Ronald Schouten

Rode lamellen

Het oudste gedeelte van het pand is geen monument. Maar door het gebruik van de stalen ramen en de smalle langwerpige oranje stenen is het gebouw wel een zeer kenmerkend pand voor de buurt en tevens gelegen in beschermd stadsgezicht in het centrum. Hierdoor is de opbouw eenvoudig, maar uiterst zorgvuldig vormgegeven. Het consequent toepassen van hout is uiteraard ook doorgevoerd in de gevel-materialen. De rode houten lamellen reageren in vorm en kleur op de oranje baksteen, maar door de verticale oriëntatie geven ze een eigen uitstraling.

Het consequent toepassen van hout is uiteraard doorgevoerd in alle gevelmaterialen. De rode houten lamellen reageren in vorm en kleur op de oranje baksteen, maar door de verticale oriëntatie geven ze een eigen uitstraling. Alle houten onderdelen van de gevel achter de lamellen zijn in een neutrale grijs gekleurd zodat deze achter de lamellen ‘visueel wegvallen’. Dit vergroot de rust en eenvoud in het beeld. Kenmerkende elementen van de oude pand zijn nog goed herkenbaar gebleven, zoals de doorlopende goot en het gemetselde puntje van het oude zadeldak. Deze laatste is zelfs herkenbaar gemaakt in het interieur.

Groene daken

Alle platte daken waarop zicht is vanuit de kantoren of vanaf het buitenterras zijn voorzien van een rijke groendaken: van sedum tot hogere beplating. Naast waterbuffering, warmte- en geluidsdemping, opname fijnstof en een leefgebied voor stedelijke fauna levert dit ook een prettiger binnenklimaat (koeler in de ruimtes er onder). Daarnaast is er vanuit binnen overal zicht op groen wat zorgt voor een fijne werkomgeving.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.