Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries

Huisartsenpraktijk voor straatzorg, Rotterdam - Open Kaart

Op 10 oktober, Wereld Daklozendag, opent aan de Mathenesserlaan in Rotterdam de eerste zelfstandige huisartsenpraktijk voor straatzorg in Nederland. Het project is ontworpen door architectenbureau Open Kaart in samenwerking met artsen en verpleegkundigen. De herindeling van het bestaande pand werd zorgvuldig afgestemd op de specifieke behoeften van de doelgroep en de complexe eisen die aan dit type zorglocatie worden gesteld. Het ontwerp creëert een veilige en toegankelijke omgeving waar zorg en begeleiding hand in hand gaan.

Bij de totstandkoming van de praktijk waren praktische uitdagingen en innovatieve oplossingen essentieel. De praktijk moest zowel laagdrempelig zijn voor kwetsbare groepen als voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften voor personeel en bezoekers. Door nauwkeurig te spelen met loop- en zichtlijnen, creëerde Open Kaart in samenwerking met straatartsen een helder en functioneel ontwerp. Een nieuwe zij-entree met trap en plateaulift maakt de praktijk toegankelijk voor rolstoelen, scootmobiels en brancards zonder de circulatie in het pand te verstoren. Overige gebruikers hoeven hierdoor niet door hetzelfde trappenhuis naar binnen en buiten. Naast de praktijk huurt ook het Stedelijk Daklozenteam er ruimte voor een kantoor. Op de verdieping daarboven zijn een aantal woonstudio's voor de doelgroep.

Beeld Rufus de Vries
Beeld Rufus de Vries

Een ander cruciaal aspect van het ontwerp is de zorgvuldige scheiding van verschillende functies binnen het pand. De centrale receptie biedt een goed overzicht van de ruimtes, terwijl rust, privacy en veiligheid in de behandelkamers gewaarborgd blijven. De keuze voor warme materialen en een huiselijke sfeer geeft de praktijk een gastvrije uitstraling, waarbij het historische karakter van het pand behouden bleef. Dit zorgde voor een uitdagende balans tussen esthetiek en de technische eisen op het gebied van verlichting, ventilatie en akoestiek. Het interieurontwerp is uitgewerkt in samenwerking met Boudewien van den Berg.

Rotterdamse straatdokters zoals Marcel Slockers, die 35 jaar geleden de straatzorg in Nederland introduceerde, en Michelle van Tongerloo zijn landelijk bekend geworden door hun inzet voor onverzekerden. Hun werk heeft de complexe problemen van deze kwetsbare groep onder de aandacht gebracht. Straatarts Marlieke Ridder, initiatiefnemer en praktijkhouder van de nieuwe locatie, werkt samen met verpleegkundige Julia van Leijen als praktijkmanager. Met deze nieuwe praktijk bevestigt Rotterdam opnieuw haar pioniersrol in de zorg voor de snel groeiende groep onverzekerde dak- en thuislozen. De verzelfstandiging van de praktijk is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en huisartsenvereniging Rijnmond Dokters.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.