Zorgcentrum pi Haaglanden, Scheveningen - cepezed

De penitentiaire inrichting in Scheveningen is uitgebreid met een Justitieel Centrum voor Somatische Zorg. Dit is zowel een penitentiaire inrichting als een centrum voor zorgbehandeling en verpleging. Cepezed en cepezedinterieur ontwierpen een daglichtrijke, helende omgeving, met zachte kleuren, veel hout, en zicht op groen door grote, tralievrije ramen. Het ontwerp werd gemaakt voor het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van consortium dpcp (du Prie en cepezedprojects).

Toelichting en beeld cepezed, Lucas van der Wee

Het nabijgelegen duingebied Meijendel wordt slim doorgetrokken in het buitenontwerp en in het interieur van het zorgcentrum. Het schilderij ‘panorama van Scheveningen’ van Mesdag bood cepezedinterieur inspiratie om tot een gebalanceerd kleurenpalet te komen. Deze rustige natuurtinten, in combinatie met warme, houten interieurdelen en zicht op groen, kunnen bijdragen aan een sneller herstel van patiënten. Het ontworpen duinlandschap zorgt door zijn glooiing voor privacy dankzij de natuurlijke afbakening. Dit maakt het tevens een prettige werkomgeving voor personeel.

Beeld Lucas van der Wee (cepezed)
Beeld Lucas van der Wee (cepezed)

Het ontwerp voldoet aan alle veiligheidseisen die gelden voor een Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, waarbij de klemtoon op lichamelijke verzorging ligt. Zo hebben alle kamers grote uitbraakwerende raampartijen zonder tralies, met zicht op groen. Onnodige risico’s als liftvervoer worden vermeden door drie separate eenlaagse zorgvleugels. Personeel hoeft daardoor niet over andere afdelingen te lopen en ook zijn de zichtlijnen uitstekend. In het tweelaagse hoofdgebouw bevinden zich alle noodzakelijke voorzieningen, zoals apotheek, wachtruimten, polikamer, etc. Niet alleen de veiligheid van personeel, ook die van de justitiabelen wordt zo bewaakt.

Beeld Lucas van der Wee (cepezed)
Beeld Lucas van der Wee (cepezed)

Het gehele zorgcomplex bestrijkt een bruto oppervlakte van 3.300 m2. De penitentiaire inrichting ligt pal naast de natuurgebieden Meijendel en Berkheide. Vanwege de zeer strenge stikstofeisen is gekozen voor een logistieke bouwhub, enkele kilometers buiten die gebieden. Net als de bouwvakkers worden alle prefab-onderdelen via elektrisch transport naar de bouwplaats getransporteerd. Daar kunnen de lichtgewicht prefab-onderdelen snel (en droog) geassembleerd worden. Door deze manier van werken kon de strenge norm voor stikstofdepostitie van 0,005 mol N/ha/jaar gehaald worden. De stikstofuitstoot is gemonitord om ervan te kunnen leren.