Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC, Amsterdam - atelier PRO

Op de VU-campus in Amsterdam is het Research en Diagnostiek Centrum ADORE officieel geopend. Dit nieuwe gebouw, ontworpen door atelier PRO, brengt onderzoekers uit de oncologie en neurowetenschappen samen om innovatieve behandelingen tegen kanker en hersenziekten te ontwikkelen. Het centrum, dat met zijn omvang en multidisciplinaire aanpak uniek is in Europa, vormt een belangrijke stap in de uitbreiding van het Amsterdam UMC.

Het 23.000 vierkante meter grote gebouw combineert laboratoria, kantoorruimtes en publieksvoorzieningen. Door de flexibele indeling kunnen werkplekken eenvoudig aangepast worden, wat onderzoekers de mogelijkheid biedt snel te schakelen tussen laboratoriumonderzoek en bureauwerk. Het hart van het gebouw, een vier verdiepingen hoog binnenhof met glazen dak, fungeert als ontmoetingsplek en voorziet het interieur van natuurlijk licht. Ook is er een congreszaal met een flexibel ontwerp, die aangepast kan worden aan verschillende groepsgroottes.

Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC. Beeld Mădălina Băghiceanu
Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC. Beeld Mădălina Băghiceanu

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp. ADORE is het eerste gebouw van het Amsterdam UMC dat gebruik maakt van een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO), waarmee energie uit de bodem wordt opgeslagen om het gebouw te verwarmen en te koelen. Daarnaast zijn zonnepanelen geplaatst en is het dak ingericht als waterbuffer voor regenwater. Voor de gevels werd voor het eerst in Nederland gebruik gemaakt van low-carbon glas, wat de CO2-uitstoot met 40 procent vermindert. Deze en andere maatregelen maken het gebouw 25 procent duurzamer dan de huidige nieuwbouweisen.

Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC. Beeld Mădălina Băghiceanu
Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC. Beeld Mădălina Băghiceanu

Het gebouw is ontworpen om samenwerking te stimuleren. Het is verbonden met het Imaging Center van het Amsterdam UMC via een glazen atrium, wat kennisdeling tussen disciplines vergemakkelijkt. De bouw werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die 9 miljoen euro beschikbaar stelde, en de VriendenLoterij. Corien Huiskamp, operationeel directeur Huisvesting bij Amsterdam UMC, benadrukt het belang van dit project: 'In amper 2,5 jaar tijd hebben we een uniek gebouw neergezet waar grote stappen gezet kunnen worden in onderzoek en innovatie.'

Deze tekst is aangeleverd door atelier PRO en samengevat met behulp van ChatGPT.