Woongebouw Tolhuiskade, Amsterdam - Civic Architects

Tolhuiskade is een woongebouw voor families aan het Tolhuiskanaal in Buiksloterham; een industrieel werf- en havengebied in Amsterdam-Noord dat zich ontwikkelt tot gemengde woon- en werkomgeving. Het masterplan bouwt voort op de oorspronkelijke structuur van het gebied, met haar grote variëteit in bebouwing. Woongebouw Tolhuiskade staat op de hoek van het deelproject Cityplot C, en bevat zeven appartementen van 110 m² en drie 185 m² meergeneratiewoningen/penthouses.

(Beoogde) aanpak

Het gebouw vormt daardoor een herkenningspunt vanuit het water en de kade; een baken voor Cityplot. De knik in het kanaal zorgt ook voor een prachtig uitzicht in twee richtingen. Daarom liggen de woonkamers en terrassen op de open hoeken van het gebouw. De knik die de pui maakt, voorkomt geluidsoverlast vanaf het water en de haven. Zo ontstaat een stil terras op het zuidwesten en worden onaantrekkelijke geluidloggia’s of - roosters voorkomen.

Samenwerking met andere disciplines

Civic architects was verantwoordelijk voor architectonisch ontwerp binnen het masterplan voor Buiksloterham van Studioninedots en Delva. Bijzonder was de samenwerking met buraeu ‘Matters’ uit Parijs. Samen ontwierpen we het kunstwerk op het dak.

Duurzaamheid

Het gebouw maakt gebruik van de natuurlijke elementen. Zo houdt het vegetatiedak regenwater vast, en is het gebouw aangesloten op het circulaire watersysteem van de buurt. Om opwarming van de woning in de zomer te beperken heeft de Zuidgevel geen ramen. De luifels van de balkons aan de Oost- en Westgevel beperken óók de opwarming in de zomer, maar laten de lagere winterzon juist wél binnen. Dit minimaliseert de behoefte aan aanvullende koelingsenergie vanuit de zonnepanelen op het dak.

Materiaal en techniek

Door te spelen met de uitvoeringsconventies in de woningbouw is een maximaal resultaat behaald. De betonnen hoofdstructuur geeft het gebouw een uitstraling die past bij de haven. Verfijnde details (zoals de gedraaide kolom en de integratie van het huisnummers in het beton) verrijken de architectuur. De stalen panelen zijn goedkoop, de diagonale knik in het paneel zorgt voor een verassende uitstraling. De hekwerken zijn standaard, maar door ze om te draaien ontstaat er een mooie dieptewerking.

Maatschappelijke impact

Het gebouw vormt een baken voor de toekomst van dit voormalige industriegebied en voegt gezinswoningen toe aan de krappe Amsterdamse woningmarkt. De woningen hebben een goede oriëntatie op het zonlicht: de slaapkamers liggen op het oosten, de brede woonkamers en balkons ontvangen zon in de middag en avond. Door de ruime basisbreedte van 7,5 meter voor de kleine woningen, en 15 meter voor de grote, zijn deze goed aan te passen aan veranderende woonwensen.

Fysieke impact

De architectuur sluit aan op de industriële sfeer en de nautische geschiedenis van het gebied. Het bijzondere dak vormt een uitzondering binnen het stedenbouwkundig plan, passend bij de bakenfunctie van het gebouw. Het dak knikt naar beneden in twee richtingen en de middenkolommen zijn gedraaid, in lijn met de knik in het kanaal. Dankzij de open hoeken kijk je vanuit het gebouw het kanaal over en de kade op, wat het contact met de straat en de andere bewoners van de buurt vergroot.

Dak

Het dak bevat een bijzonder kunstwerk. Een dubbele vin loopt over het dak, van voor naar achteren. Deze verbergt de schoorsteenbuizen. Door zig-zag-vouwen in de beplating worden teksten zichtbaar, afhankelijk van de windrichting vanwaar je naar het gebouw kijkt. Van de ene kant lees je BAK, van de andere kant STUUR, de nautische begrippen voor de linker- en rechterkant van een schip. Vanuit de derde en vierde hoek lees je juist NOORD en ZUID. Het versterkt het gebouw als baken en richtingwijzer.

PDF bestanden

  • 05-civic-architects-woongebouw-tolhuiskade-dakplan-buurtkompas-copyright-civic-architects

    Download
  • 01-civic-architects-woongebouw-tolhuiskade-situatie-copyright-civic-architects

    Download
  • 02-civic-architects-woongebouw-tolhuiskade-plattegrond-type-01-copyright-civic-architects-scaled-1

    Download
  • 03-civic-architects-woongebouw-tolhuiskade-plattegrond-type-02-copyright-civic-architects-scaled-1

    Download
  • 04-civic-architects-woongebouw-tolhuiskade-doorsnede-copyright-civic-architects

    Download
  • 250403-tolhuiskade-civic-architects-documentatie

    Download