(Beoogde) aanpak
Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp is flexibiliteit. Zowel de gevel en kern zijn constructief en de wanden tussen de woningen zijn van lichte materialen. Daardoor kan indeling van de verdiepingen worden herzien zonder de hoofdstructuur van het gebouw aan te tasten. Deze ontwerpkeuze maakt dat Opportuna zich in de toekomst kan aanpassen aan veranderende woonbehoeften.
Samenwerking met andere disciplines
Door samenwerking met aannemer Byldes en producent Westo is maximale gevelreliëfdiepte bereikt met subtiele overgangen tussen prefabelementen. Het beton heeft diverse afwerkingen, waaronder gepolijste balkononderzijden met verfijnde balustrades. De bakstenen plint met betonnen plintluifel, die een gepolijste onderzijde heeft, sluit aan bij naastgelegen gebouwen. Aan de westzijde verandert het horizontale gevelkarakter naar verticaal, wat de hoogte en het uitzicht op het Sloterpark benadrukt.
Duurzaamheid
– Dankzij de flexibele schil kan het gebouw zich aanpassen een veranderende woonbehoeften, gezien de vele indelingsmogelijkheden die er zijn. – Het dak van de sociale huurpenthouses is voorzien van zonnepanelen, waardoor tezamen met de WKO- installatie, het gebouw zorgt voor haar eigen energievoorziening. – Toevoeging van titaanoxide aan de betonsamenstelling gaat algengroei tegen, wat de levensduur van het gebouw verlengt.
Materiaal en techniek
Het gebruik van geprefabriceerde betonnen elementen resulteerde in een efficiënt bouwproces, waarbij één verdieping per week werd gerealiseerd en materiaalverspilling werd beperkt. De betonsamenstelling is specifiek ontwikkeld om algengroei tegen te gaan, wat de levensduur van het gebouw verlengt. Met deze doordachte ontwerpkeuzes creëert Opportuna een duurzame, toekomst-bestendige woonomgeving die bijdraagt aan zowel de sociale als fysieke ontwikkeling van de wijk.
Maatschappelijke impact
Een integraal onderdeel van het ontwerp is de levendige plint, die het gebouw verbindt met haar omgeving. De entrees bevinden zich aan de straatzijde, en aan de parkzijde zijn gemeenschappelijke ruimtes voor bewoners, zoals een lounge met pantry en een studieruimte. De invulling van deze ruimtes, evenals de naamgeving van het gebouw, is in samenspraak met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. De naam Opportuna verwijst naar hun woonstart en naar een voormalig jongerencentrum in de buurt.
Fysieke impact
Opportuna draagt bij aan de identiteit en continuïteit van de Westelijke Tuinsteden door lokale architectonische kenmerken als uitgangspunt te nemen. Opportuna bereikt (ondanks een beperkt bouwbudget) een opvallende gevelplasticiteit – wat het onderscheidt van veel hedendaagse woongebouwen. De gevel aan de Postjesweg is door doorlopende balkons verdeeld in drie delen: een transparante plint met entreehal en fietsenstalling, een middendeel, en een stevige bekroning bovenaan.
Woningindeling
De woningen (35-45 m²) hebben brede plattegronden waarbij keuken en woonruimte aan de gevel liggen voor maximaal wooncomfort en daglicht. Hoewel niet verplicht binnen de bouwvoorschriften hebben de meeste woningen een balkon of terras. Oostzijde-woningen hebben grote te openen puien en toegang tot een collectief dakterras. De indeling is praktisch ontworpen met flexibel gebruik in gedachten, inclusief nissen die passen bij standaardmeubels van IKEA, perfect voor bewoners met een beperkt budget.