(Beoogde) aanpak
Het gemeentehuis werd gerealiseerd door het bestaande gemeenschapscentrum te herbestemmen en deels de betonstructuur te hergebruiken. Het nieuwe programma vroeg om meer ruimte, wat leidde tot een uitbreiding van 2000m². Het ontwerp is eenvoudig en sereen aangepakt, met slimme ruimtelijke ingrepen die de complexe interne werking van de diensten een plek geven binnen het bestaande gebouw.
Samenwerking met andere disciplines
Al vanaf de wedstrijdfase werkte het architectenbureau nauw samen met studiebureau stabiliteit en technieken, wat leidde tot een snelle synergie tussen de verschillende disciplines. Ook de studie rond EPB zat bij dit studiebureau vervat. Daarnaast werd vanaf het begin samengewerkt met een studiebureau voor akoestiek, dat de akoestische normen vastlegde. Omdat er ook werd nagedacht over de parkomgeving, werd er vanaf het begin een landschapsarchitect bij het project betrokken.
Duurzaamheid
Het project is duurzaam en toekomstgericht met een focus op circulaire bouw en passieve technieken zoals geothermie, PV-panelen en een slim gebouwbeheersysteem. Deze zorgen voor een lage CO₂-uitstoot en een indrukwekkend E-peil van E34, tegenover de norm van E54. Tevens werd de parking zeer compact georganiseerd, werden alle wegenissen en paden in de parkomgeving tot een absoluut minimum herleid, wat resulteerde in een maximale ontharding. Dit zorgde voor een klimaatrobuuster waterbeleid.
Materiaal en techniek
Het bestaande gebouw uit betonstructuur werd opgetopt d.m.v. een bouwlaag uit stalen liggers en balken. Dit om het gewicht, en dus ook de nodige ingrepen, op de bestaande funderingen zoveel mogelijk te beperken. Om de gevelopeningen te realiseren, werd de gevel tussen de stalen skeletstructuur verder opgebouwd uit houten sandwichpanelen. Als gevelafwerking werd er gekozen voor wit geglazuurde steenstrips op EPS-isolatie. Zo ontstond er een wit, markant gebouw in de groene parkomgeving.
Maatschappelijke impact
Dit project is het begin van een verfijnde, georchestreerde kettingreactie die aanvangt bij de dienstverlening van het nieuwe gemeentehuis, in de nabije toekomst de nieuwe bibliotheek en vervolgens de feestelijkheden in de orangerie. De gemeente Brecht ambieert met dit Masterplan en dit eerste project om haar inwoners en bezoekers een geheel aan faciliteiten aan te bieden, allemaal binnen één grote, klimaatrobuuste omgeving in het centrum van de gemeente, met nieuwe publieke functies.
Fysieke impact
De uitbreiding versterkt de positie van het gebouw in zijn omgeving. De luifel symboliseert het nieuwe ankerpunt in het gemeentepark en markeert het einde van de gemeentelijke as die start bij de Sint-Michielskerk, via het Gemeenteplein en de Mudaeusstraat, tot aan het nieuwe gemeentehuis. Door de straat autovrij te maken, worden beide parkdelen samengevoegd tot één groot, groen gemeentepark. De overdekte ruimte bij het gebouw symboliseert ontmoeting en een warme omarming van de bezoekers.
Overig
Een belangrijk element in het succes van dit project was de keuze van de gemeente om te investeren in een uitgebreid voorbereidingstraject. Hierbij werd de gemeente ondersteund door het strategisch ontwerpbureau Bunkerhotel+, dat via ontwerpend onderzoek en financieel-ruimtelijke haalbaarheidsstudies een kritische dialoog ontwikkelde over de beleidsdoelstellingen, timing en budget. Dit resulteerde in een concrete aanpak, programma en aanbestedingsproces, wat het eindresultaat sterk bevorderde.
PDF bestanden
11-met-zicht-op-zee-architecten-ontwerpers-plan-1
Download12-met-zicht-op-zee-architecten-ontwerpers-plan-0
Download13-met-zicht-op-zee-architecten-ontwerpers-plan-1
Download14-met-zicht-op-zee-architecten-ontwerpers-plan-2
Download15-met-zicht-op-zee-architecten-ontwerpers-doorsnede
Download2104bre-nac-brecht
Download