GGD Gelderland-Zuid, Nijmegen - De Twee Snoeken

Architectenbureau De Twee Snoeken heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe huisvesting voor GGD Gelderland-Zuid in Nijmegen. De nieuwbouw biedt een veilige en beschermende omgeving voor de veelal kwetsbare bezoekers, met een doordachte combinatie van architectuur en interieur die rust en geborgenheid uitstraalt. We introduceerden het concept 'de schoonheid van kwetsbaarheid' voor het gebouw, dat vanaf dag één werd omarmd.

(Beoogde) aanpak

De GGD bezoeken is voor veel mensen een precaire onderneming. Voor een puber met een soa, een misbruikslachtoffer of een eenzame oudere is het een enorme stap om er hulp te zoeken. Toen we werkten aan de aanbesteding was de grootste uitdaging het ontwerpen van een gebouw dat de drempel zo laag mogelijk maakt en waar de meest kwetsbare bezoeker toch naar binnen durft te gaan en zich veilig voelt.

Samenwerking met andere disciplines

Bij de tenderpresentatie introduceerden we het concept ‘de schoonheid van kwetsbaarheid’. Dit is direct omarmd door de GGD en HEVO als gedelegeerd opdrachtgever. Vanaf dat moment was de samenwerking ontzettend fijn, waarbij de GGD een enorme betrokkenheid toonde vanuit de zorg voor hun kwetsbare cliënten. En dat met alle vertrouwen in de kundigheid van De Twee Snoeken als ontwerpbureau. Het enthousiasme dat gezamenlijk is ontwikkeld, is vervolgens volledig overgenomen door de kundige aannemer.

Duurzaamheid

De opdrachtgever koos ervoor om niet op duurzaamheid te certificeren middels duurzaamheidslabels, maar er is wel ontworpen aan de hand van bijbehorende richtlijnen. Samen met adviseur DGMR is het ontwerp met regelmaat gespiegeld aan zowel de BREEAM- als de WELL-systematiek. Vanuit WELL is bijvoorbeeld het trapgebruik gestimuleerd, door mooie communicatieve trappen toe te passen en de lift juist een beetje ‘weg te stoppen’. Er is een grote fietsenstalling gerealiseerd dicht bij de entree.

Materiaal en techniek

De gebouwkern is vormgegeven met gevelpatronen gebaseerd op kunstwerken van Jan Schoonhoven, met daarop bloemkozijnen in brons geanodiseerd aluminium. Noodoverstorten zijn letterlijk verbloemd met ontluikende klaverbladen als representatie van de GGD die mensen tot bloei brengt. De warme uitstraling van het hout in de entreehoven loopt door naar binnen. De tactiele afwerking van het exterieur zien we ook binnen, met texturen in behang, essenhouten plafonds en wanden met leemstuc in aardetinten.

Maatschappelijke impact

Dit gebouw verlaagt de drempel naar zorg voor kwetsbare GGD-bezoekers. Het ontwerp speelt in op de kwetsbaarheid van bezoekers en biedt hen een gevoel van veiligheid, rust en geborgenheid. Dat maakt het voor mensen in lastige situaties makkelijker om hulp te zoeken. Zo stimuleert het gebouw laagdrempelig contact met de gezondheidszorg. Ook krijgen zorgprofessionals een prettige, ondersteunende werkomgeving die bijdraagt aan welzijn en werkplezier.

Fysieke impact

Het gebouw staat in een harde omgeving met schreeuwende contrasten en weinig groen. De binnenkomst hebben we daarom trapsgewijs geënsceneerd; van het harde buiten naar het beschermde binnen. Bezoekers betreden eerst het met bomen omzoomde ‘domein’. Vervolgens liggen in de solide plint twee ‘hoven’ met daarin uiteindelijk de entrees van de ‘cella’. De plint is een relatief gesloten, gemetseld volume met daarin de behandelkamers, die als in elkaar gevouwen handen de kern beschermt.

Compact

Om binnen het beperkte budget van €2.550 per m2 hoge kwaliteit te realiseren, hebben we een zeer compact gebouw ontworpen. Onder meer door een slimme constructie en efficiënte brandcompartimentering. Verder is in alle ontwerpbeslissingen de evidente oplossing gezocht. We zijn vereerd dat de GGD ons ontwerpconcept heeft omarmd en er in een bijzondere glassoort een kunstwerk is gemaakt van het Venetiaanse glas, dat medewerkers dagelijks herinnert aan de schoonheid die schuilt in kwetsbaarheid.

PDF bestanden