Tussen 1913 en 1921 werkte architect ir. Willem Leliman aan de bouw van de mijnwerkerskolonie Treebeek. In de jaren zestig moest de bebouwing rondom het parkachtige centrum wijken voor drielaagse portiek etageflats, waardoor de historische structuur ernstig aangetast werd. Nu de portiek etageflats weer gesloopt worden zijn er kansen om op eigentijdse wijze de stedenbouwkundige structuur te herstellen.
Het was onze opgave om van binnenuit nieuw leven in te blazen en een nieuwe stedenbouwkundige samenhang te geven aan Treebeek. Het totale plan behelst 150 woningen, waarbij fase 1 het ontwerpen van 45 grondgebonden woningen aan de noordzijde van het Treebeekplein omvat.
Er is geïnvesteerd in een gebouwschil die als een dikke winterjas met een hoge Rc-waarde (7,36 m2K/W) voorbereid is op de eisen in de toekomst in combinatie met eenvoudige installaties. De toepassing van hoofdzakelijk natuurlijke materialen en het gevarieerde aanbod van verschillende woningtypes en de flexibiliteit binnen de woningen zorgt dat het plan voorbereid is op een lange levensduur. (iedereen wil anders wonen)