Aan de Foeliestraat in Amsterdam prijkt een eigenzinnige, nieuwe gevel in een historisch complexe context. Ronald Janssen maakte de verschillende tijdsgeesten tot startpunt van het ontwerp. Enerzijds het traditionele naastgelegen VOC-pakhuis met horizontale banden in een symmetrische metselwerk gevel.
Anderzijds de ideeën van de moderne stad, waar de grote verkeersaders voor de deur een erfenis van zijn. Een dichte gevel met weinig glas was vanwege de geluidsbelasting een voor de hand liggende keuze geweest. Maar de wens voor licht, lucht en ruimte in de appartementen lag aan de basis van een ontwerp met tachtig procent glas.
'Vernuftige details als een verholen goot in de betonband maken dat het beeld op afstand abstract is, terwijl zich dichterbij een verfijning in reliëf en materialiteit ontvouwt. Door eindeloze bemonsteringen sluiten de tinten van steen, beton en glas perfect op elkaar aan in het ontwerp van Ronald Janssen Architecten'
Zo genieten de woonkamers een grootstedelijk panoramisch uitzicht op de verkeersslagaders, waterwegen en het scheepvaartmuseum. Het geraas wordt buiten gehouden door diepe metselwerk penanten en betonnen gevelbanden, waar de kozijnen als akoestisch zwakste schakel achter zijn geplaatst. Het resulteert in een radicale gevel, die zelfs onder een hoek als ‘kap’ is doorgezet.
Vernuftige details als een verholen goot in de betonband maken dat het beeld op afstand abstract is, terwijl zich dichterbij een verfijning in reliëf en materialiteit ontvouwt. Door eindeloze bemonsteringen sluiten de tinten van steen, beton en glas perfect op elkaar aan.
Bekijk de video van de uitreiking:
Genomineerden
De Foeliestaat nam het in de eindronde op tegen de Prins Constantijnschool in Leeuwarden door Studio Nauta samen met De Zwarte Hond. De school toont hoe op een bestaand gebouw kan worden voortgebouwd zonder te historiseren. Het ontwerp is volgens de jury 'erg verrijkt door het vele onderzoekswerk door Studio Nauta, dat samenwerkte met De Zwarte Hond. Zo waren de lessen van Hertzberger de inspiratie voor een binnenpleintje met vier leerstraten. De oorspronkelijke buitengevel en een bijzondere nieuwe dakconstructie geven het interieur hier een sterk karakter, waarin oud en nieuw samen een warme sfeer creëren.'
'De oorspronkelijke buitengevel en een bijzondere nieuwe dakconstructie geven de Prins Constantijnschool een sterk karakter, waarin oud en nieuw samen een warme sfeer creëren.
Middels een sterke wisselwerking tussen exterieur en interieur, creëerde Orange Architects op zeventig vierkante meter een fenomenale ruimtelijkheid.
De Foeliestraat won ook de eindstrijd van het Holiday Home op Texel door Orange Architects. De jury spreekt over de opvallende harmonie in het ontwerp van het diep zwart gebeitste Holiday Home. 'Middels een sterke wisselwerking tussen exterieur en interieur, creëerde Orange Architects op zeventig vierkante meter een fenomenale ruimtelijkheid. Het is goed te zien dat nauw is samengewerkt met de aannemer, die het hele huis eerst in een loods in elkaar zette, om het vervolgens als bouwpakket op het eiland op te bouwen. Dat casco en afbouw hierin als een geheel zijn behandeld, maakt dat elke naad zorgvuldig is bepaald.'
Jury
De jury van de ARC21 Detail Award bestaat uit Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architecture & Urbanism, juryvoorzitter), Ard Hoksbergen (Studio Ard Hoksbergen), Annebregje Snijders (AnnA architect), Nils-Jan Eekhout (Octatube) en Willem Wopereis (HofmanDujardin, secretaris).
Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >