Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl

Beeld de Architect

Top 5 meest gelezen opinies van 2024

Terugkijkend op de vijf best gelezen opinies van de Architect valt het op dat onze vakgemeenschap graag sterke opinies leest, van commotie houdt en van zich wil laten horen. Zo ondertekenden meer dan honderd vakgenoten de brandbrief om de sloop van SoZa in Den Haag tegen te gaan. Ook wekte de scherpe en persoonlijke opinie van hoofdredacteur Merel Pit over leiderschap in de architectuur de nodige reacties op.

dsm-firmenich. Beeld Norbert van Onna

De worsteling tussen verleden en heden

Steeds meer vooroorlogse woningen uit de jaren dertig verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld om duurzame redenen, meldt het AD op 1 november 2023. Hoewel sloop een laatste optie zou moeten zijn, lijkt ook nieuwer erfgoed er niet aan te ontkomen. Het Post 65-erfgoed kent een gelijkaardig lot: een nieuwe duurzame laag toevoegen aan monumentale architectuur blijkt een worsteling.

Kasteel Oeverhuyze door Sjoerd Soeters (2023). Beeld David Meulenbeld

9 eigentijdse kastelen door Kaan, Michael Graves, Jo Crepain, Sjoerd...

'De weidsheid van het gebied vroeg naar ons idee naar hoge, statige kastelen.' In 1995 bedacht Sjoerd Soeters samen met Paul van Beek het plan voor Haverleij. Bijna 25 jaar na datum is het idee verwezenlijkt. Den Bosch is negen nieuwbouwkastelen en één slot rijker. Onder anderen de architecten Michael Graves, Kees Kaan en Jo Crépain droegen met hun kasteelontwerpen bij aan dit woeste plan.

Koninklijke Bibliotheek. Beeld Shutterstock

Is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag door OD205 gered van de...

De KB nationale bibliotheek in Den Haag stond in 2020 nog op de lijst voor sloop. In de toenmalige ontwikkelvisie voor Den Haag Centraal was voor het verouderde gebouw geen plek meer. Daar lijkt verandering in te komen. 'De intentie tot hergebruik is er', zegt Tim de Boer, fractievertegenwoordiger Haagse Stadspartij. Maar naar het ontwerp van de verbouwing blijft het gissen.

V.l.n.r. Boek Soft Power, Architectuurkaart Modern Amsterdam, het Klokhuis in Almere en de Poäng fauteuil door IKEA

10 architectonisch verantwoorde cadeaus voor de feestdagen

Ben je klaar met het uitzoeken van de zoveelste tekenpen? Of zie je door de bomen het bos niet meer in de overvloed aan recent verschenen architectuurboeken? Geen stress! De redactie stelt traditiegetrouw een lijst samen van tien cadeautips voor de Sint of voor onder de kerstboom. Van een eenpersoonstheepot en een papieren vloerlamp tot een boek dat Almere poneert als dé architectuurstad van Nederland.

dsm-firmenich hoofdkantoor. Beeld Norbert van Onna

Het eerste Paris Proof rijksmonument van Nederland staat in...

Het nieuwe dsm-firmenich hoofdkantoor in Maastricht vinkt alle duurzaamheidscertificeringen af. Naast dat het geheel voldoet aan de Well Platinum-norm, heeft de nieuwbouw een Breeam Outstanding-certificaat en is het rijksmonument Paris Proof - een primeur in Nederland. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen? 'Het was een complexe technische puzzel', zegt Erik van Eck, architect en directeur bij Broekbakema.

Rien Korteknie. Beeld Hanna Veltman

Rien Korteknie: 'De Belgische architectuurcultuur kan leren van de...

Het bureau Korteknie Stuhlmacher ontstond 23 jaar geleden per toeval met een tentoonstelling in Malmö, Zweden. Sindsdien proberen oprichters Mechthild Stuhlmacher en Rien Korteknie 'gebouwen te maken met karakter'. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Korteknie hoe ze dit doen, waar de voorliefde voor particuliere woonopgaven vandaan komt en waarom ze aangezien worden als 'een Belgisch bureau'.

Links: Still uit de YouTube-video ‘Mostar 1972’ van The Mostarcina. Rechts: Beeld Nigel Chandler|Sygma|Corbis

De waarde van cultureel erfgoed

Wat kan een architect bijdragen aan cultureel herstel? Dit vraagt architect Arna Mačkić van Studio L A zich al tien jaar lang af. In haar ARC Talk zoekt ze naar antwoorden vanuit haar persoonlijke leven - lees: het ontvluchten en de verwoesting van Bosnië-Herzegovina. Ze probeert de culturele waarde van architectuur te achterhalen, en roept het vakgebied op om bij te dragen aan herstel. 'Want de verwoesting van het culturele erfgoed is de dagelijkse realiteit van velen!'

Arna Mačkić. Beeld David Meulenbeld

ARC Talk | Arna Mačkić van Studio L A: 'Ruimte speelt een cruciale...

Wat kan een architect bijdragen aan cultureel herstel? Om duiding te geven aan de culturele waarde van architectuur, duikt Arna Mačkić van Studio L A in haar ARC Talk in haar persoonlijke leven. Het gezin van Mačkić ontvluchtte Bosnië in de jaren negentig vanwege de Joegoslavië-oorlog. Sindsdien vecht ze de impact van verwoesting aan.

Kasteel Leliënhuyze door architect Sjoerd Soeters, 2006. Foto David Meulenbeld

Zijn de nieuwbouwkastelen van Haverleij het antwoord op 'straatje...

In het weidse landschap rondom Den Bosch ligt nu bijna 25 jaar een surreële postmiddeleeuwse enclave van negen nieuwbouwkastelen. De gemeente 's-Hertogenbosch buigt zich nu over plannen voor een nieuw kasteel dat Haverleij levensloopbestendig moet maken. Hoe ligt deze uitbundige Vinex-wijk er na een kwart eeuw bij?