Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl

Alternatief plan voor de Baaibuurt. Beeld Office Raumplan en Buro Harro
Ontwerpen voor over 100 jaar: makkelijker gezegd dan gedaan

'We hebben het serieus moeten afstoffen om het terug te brengen naar de originele glorie', vertelt Dorte Kristensen, architect-directeur van Atelier Pro, me tijdens mijn bezoek aan het Berlage Lyceum in Amsterdam. Het monumentale gebouwenensemble uit 1924 verrommelde en slibde dicht door de talloze verbouwingen van de afgelopen honderd jaar. Het gebouw verdiende een opfrisbeurt.

Berlage Lyceum. Beeld Eva Bloem
Atelier PRO breekt dichtgeslibd Berlage Lyceum in Amsterdam weer open

Het monumentale Berlage Lyceum uit 1924 staat aan het Amstelkanaal in een stedenbouwkundig ensemble van de Amsterdamse School. Dit gebouwensemble maakt deel uit van het Plan Zuid door H.P. Berlage. Atelier PRO renoveerde de school tot een eigentijdse leeromgeving door het interieur te herinrichten met de Amsterdamse Schoolstijl in het achterhoofd.

Alternatief plan voor de Baaibuurt. Beeld Office Raumplan en Buro Harro
Herontwikkeling Baaibuurt: gemiste kans voor woonexperiment in...

Begin 2024 maakte de gemeente Amsterdam bekend dat ze na ruim zestig jaar aan de herontwikkeling van de Baaibuurt-West begint. Het moet een nieuwbouwbuurt worden met 1800 woningen, analoog aan de Sluisbuurt en Sportheldenbuurt. De laatste 'rafelrand' binnen de ring moet wijken. 'Terwijl het de ideale casus is om het nu eens anders aan te pakken', meent David Klinkhamer, architect en partner van Office Raumplan.

11 gebouwen om naar uit te kijken in 2025
11 gebouwen om naar uit te kijken in 2025

Een nieuw bouwjaar kondigt zich aan. Na een uitvraag onder de community naar welke gebouwen er in 2025 worden opgeleverd, licht de redactie traditiegetrouw elf gebouwen uit. Van nieuwbouw woongebouwen en mixed-use complexen, tot de transformatie van een rijksmonument. Ondanks de tegenslagen in de bouwsector de afgelopen jaren lijkt 2025 een jaar te worden waarin veel woningbouwprojecten worden opgeleverd. Of we de 100.000 nieuwe woningen dit jaar zullen halen, blijft overigens gissen.

Beeld de Architect
Top 5 meest gelezen opinies van 2024

Terugkijkend op de vijf best gelezen opinies van de Architect valt het op dat onze vakgemeenschap graag sterke opinies leest, van commotie houdt en van zich wil laten horen. Zo ondertekenden meer dan honderd vakgenoten de brandbrief om de sloop van SoZa in Den Haag tegen te gaan. Ook wekte de scherpe en persoonlijke opinie van hoofdredacteur Merel Pit over leiderschap in de architectuur de nodige reacties op.

dsm-firmenich. Beeld Norbert van Onna
De worsteling tussen verleden en heden

Steeds meer vooroorlogse woningen uit de jaren dertig verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld om duurzame redenen, meldt het AD op 1 november 2023. Hoewel sloop een laatste optie zou moeten zijn, lijkt ook nieuwer erfgoed er niet aan te ontkomen. Het Post 65-erfgoed kent een gelijkaardig lot: een nieuwe duurzame laag toevoegen aan monumentale architectuur blijkt een worsteling.

Kasteel Oeverhuyze door Sjoerd Soeters (2023). Beeld David Meulenbeld
9 eigentijdse kastelen door Kaan, Michael Graves, Jo Crepain, Sjoerd...

'De weidsheid van het gebied vroeg naar ons idee naar hoge, statige kastelen.' In 1995 bedacht Sjoerd Soeters samen met Paul van Beek het plan voor Haverleij. Bijna 25 jaar na datum is het idee verwezenlijkt. Den Bosch is negen nieuwbouwkastelen en één slot rijker. Onder anderen de architecten Michael Graves, Kees Kaan en Jo Crépain droegen met hun kasteelontwerpen bij aan dit woeste plan.

Koninklijke Bibliotheek. Beeld Shutterstock
Is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag door OD205 gered van de...

De KB nationale bibliotheek in Den Haag stond in 2020 nog op de lijst voor sloop. In de toenmalige ontwikkelvisie voor Den Haag Centraal was voor het verouderde gebouw geen plek meer. Daar lijkt verandering in te komen. 'De intentie tot hergebruik is er', zegt Tim de Boer, fractievertegenwoordiger Haagse Stadspartij. Maar naar het ontwerp van de verbouwing blijft het gissen.

V.l.n.r. Boek Soft Power, Architectuurkaart Modern Amsterdam, het Klokhuis in Almere en de Poäng fauteuil door IKEA
10 architectonisch verantwoorde cadeaus voor de feestdagen

Ben je klaar met het uitzoeken van de zoveelste tekenpen? Of zie je door de bomen het bos niet meer in de overvloed aan recent verschenen architectuurboeken? Geen stress! De redactie stelt traditiegetrouw een lijst samen van tien cadeautips voor de Sint of voor onder de kerstboom. Van een eenpersoonstheepot en een papieren vloerlamp tot een boek dat Almere poneert als dé architectuurstad van Nederland.

dsm-firmenich hoofdkantoor. Beeld Norbert van Onna
Het eerste Paris Proof rijksmonument van Nederland staat in...

Het nieuwe dsm-firmenich hoofdkantoor in Maastricht vinkt alle duurzaamheidscertificeringen af. Naast dat het geheel voldoet aan de Well Platinum-norm, heeft de nieuwbouw een Breeam Outstanding-certificaat en is het rijksmonument Paris Proof - een primeur in Nederland. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen? 'Het was een complexe technische puzzel', zegt Erik van Eck, architect en directeur bij Broekbakema.