Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl

Muamer Tabakovic. Beeld Groosman
interview

Muamer Tabakovic, Groosman: 'Architectuur is geen one-man show'

De laatste jaren vindt een sectorbrede verjongingsslag plaats bij Nederlandse architectenbureaus, door de aanstelling van veel nieuwe associates en partners. Vaak zijn de oprichters van deze bureaus ons goed bekend, maar hun opvolgers nog niet. Daarom starten we een interviewreeks om de jonge aanvullingen op het directieteam te leren kennen. Muamer Tabakovic (1989) van Groosman architecten trapt af.

Beeld Belgiantrain.be (l) en Tijs Vervecken
Editor's choice

Van internationaal naar lokaal architectuurklimaat

Het Belgische architectenbureau BC architects & studies ontwerpt vanuit een ideologie van ecologische verantwoordelijkheid, sociale inclusie en waardering voor lokale bouwculturen. Binnen dit gedachtengoed leverden ze onlangs het project de Herderin op in Antwerpen. Hier maakt een arbeiderswoning plaats voor een nieuw pand waarin twee werelden samenkomen: een atelierruimte en de leefwereld van een jonge vluchteling uit Somalië.

Herderin. Beeld Tijs Vervecken
Uitgelicht

BC architects ontwerpt architectuurparel met kalk en leem in Antwerpen

Een ware heldendaad is de totstandkoming van dit kunstenaarsatelier met starterswoning. Fotograaf Katrijn van Giel zocht een plek om te werken en om een jonge vluchteling onderdak te geven. BC architects & studies ontwierp het project met zoveel mogelijk hergebruikte en biobased materialen. 'Het pand is opgevat als één groot op maat gemaakt meubel', aldus projectarchitect Wes Degreef.

Beeld Loes Sikkes
arc25 podium

Zend in voor de ARC25 Awards! Deadline: 7 april

ARC Podium is terug! Dit jaar houdt de redactie op 25 september een pleidooi voor het belang van 'Schoonheid in Architectuur'. Daarnaast lanceert de redactie drie nieuwe awards die beter aansluiten bij het huidige architectuurklimaat: de ARC25 Nieuwe Architectuur Award, de ARC25 Transformatie en Renovatie Award en de ARC25 Niet Verhuizen maar Verbouwen Award. Inzenden hiervoor kan tot 7 april.

Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief. Beeld  Jacqueline Fuijkschot
Materiaal

Overschot Nederlands schapenwol evolueert van afvalproduct naar...

Jaarlijks gooien we in Nederland zo'n 1,65 miljoen kilo schapenwol weg. Zonde, vindt Janne de Hoop van het Hollands Wol Collectief. Samen met Mirthe Snoek geeft zij dit restproduct nieuwe bestemmingen. Dat doen ze door wol te verzamelen en te verwerken tot duurzame halffabricaten die geschikt zijn als muurbekleding, kussenvulling en vilt. Op industriële schaal.

Station Bergen (BE), 2024. Beeld Shutterstock
Review

Sterarchitect Santiago Calatrava laat nieuw station Bergen (BE)...

In het Belgische Mons (Bergen) is het nieuwe treinstation, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, in gebruik genomen. Na een vertraging van tien jaar, en een startbudget dat vertienvoudigde door de jaren heen, staat het grootstedelijke stationsgebouw er eindelijk. En dit voor nog geen tienduizend reizigers per dag.

Alternatief plan voor de Baaibuurt. Beeld Office Raumplan en Buro Harro
Editor's choice

Ontwerpen voor over 100 jaar: makkelijker gezegd dan gedaan

'We hebben het serieus moeten afstoffen om het terug te brengen naar de originele glorie', vertelt Dorte Kristensen, architect-directeur van Atelier Pro, me tijdens mijn bezoek aan het Berlage Lyceum in Amsterdam. Het monumentale gebouwenensemble uit 1924 verrommelde en slibde dicht door de talloze verbouwingen van de afgelopen honderd jaar. Het gebouw verdiende een opfrisbeurt.

Berlage Lyceum. Beeld Eva Bloem
Review

Atelier PRO breekt dichtgeslibd Berlage Lyceum in Amsterdam weer open

Het monumentale Berlage Lyceum uit 1924 staat aan het Amstelkanaal in een stedenbouwkundig ensemble van de Amsterdamse School. Dit gebouwensemble maakt deel uit van het Plan Zuid door H.P. Berlage. Atelier PRO renoveerde de school tot een eigentijdse leeromgeving door het interieur te herinrichten met de Amsterdamse Schoolstijl in het achterhoofd.

Alternatief plan voor de Baaibuurt. Beeld Office Raumplan en Buro Harro
Achtergrond

Herontwikkeling Baaibuurt: gemiste kans voor woonexperiment in...

Begin 2024 maakte de gemeente Amsterdam bekend dat ze na ruim zestig jaar aan de herontwikkeling van de Baaibuurt-West begint. Het moet een nieuwbouwbuurt worden met 1800 woningen, analoog aan de Sluisbuurt en Sportheldenbuurt. De laatste 'rafelrand' binnen de ring moet wijken. 'Terwijl het de ideale casus is om het nu eens anders aan te pakken', meent David Klinkhamer, architect en partner van Office Raumplan.

tips

11 gebouwen om naar uit te kijken in 2025

Een nieuw bouwjaar kondigt zich aan. Na een uitvraag onder de community naar welke gebouwen er in 2025 worden opgeleverd, licht de redactie traditiegetrouw elf gebouwen uit. Van nieuwbouw woongebouwen en mixed-use complexen, tot de transformatie van een rijksmonument. Ondanks de tegenslagen in de bouwsector de afgelopen jaren lijkt 2025 een jaar te worden waarin veel woningbouwprojecten worden opgeleverd. Of we de 100.000 nieuwe woningen dit jaar zullen halen, blijft overigens gissen.