Woontop: 8 hoofdbrekens voor Mona Keijzer
Met de Woontop wil minister Mona Keijzer de woningbouwproductie opkrikken. Hoe kansrijk is dat?
De vijf best gelezen longreads van de Architect staan dit jaar bol van zaken die van belang zijn om een architectenbureau in deze tijd draaiende te houden. Zo waren veel architecten benieuwd naar strategieën om het hoofd boven water te houden nu de werkvoorraad slinkt. Ook de kritische blik van Hans Teerds op de huidige tendercultuur werd veel gelezen. Even wegdromen konden we bij het beeldessay van Buitenplaats Koningsweg.
Met de Woontop wil minister Mona Keijzer de woningbouwproductie opkrikken. Hoe kansrijk is dat?
Wat als het dak van de Notre-Dame van kristal was? Afgelopen weekend heropende de kathedraal met een exacte replica van het dak en de negentiende-eeuwse vieringtoren. Maar als het aan vijf architecten(bureaus) had gelegen, had de Parijse skyline een heel ander aanzicht gehad.
Ruimtelijke ordening staat weer hoog op de agenda in politiek Den Haag. Maar het op poten zetten blijkt in de praktijk een taaie klus: 'Met het afschaffen van regels bouw je geen 100.000 woningen.'
Vraag een willekeurige architect naar de Nederlandse aanbestedingscultuur en hij legt hoofdschuddend uit hoe de procedure goede architectuur in de weg zit. Sommigen verwijzen naar België. Dáár snappen ze het, want door de Open Oproep worden architecten gekozen op basis van visie, potentie en expertise in plaats van een afvinklijst. Waarom krijgt dit felbegeerde alternatief geen voet aan de grond in Nederland?
Niet een nieuwe vieringtoren, maar een 3D-projectie. Dat stelde architect Marten Wassmann voor, enkele weken nadat het dak van de Notre-Dame was afgebrand, waaronder de negentiende-eeuwse vieringtoren van Eugène Viollet-Le-Duc. Na meer dan vijf jaar gesloten te zijn, opent de Notre-Dame op 8 december weer haar deuren.
Het ontwerp van Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn was zo revolutionair dat transformatie na een halve eeuw financieel bijna niet haalbaar is. De gemeente grijpt in en heeft al een idee voor een nieuwe invulling.
Jarenlang leek het erop dat het brutalistische Leeuwenburg bij het Amstelstation tegen de vlakte ging. Op het laatste moment is het van de sloopkogel gered: het bleek te duur om de onderbouw te slopen en te vervangen. Nu gaat ZZDP Architecten de kolos renoveren en het introverte gebouw verenigen met de omgeving. Maar 'vriendelijk' wil partner-architect Adam Smit het gebouw niet noemen: 'Het is natuurlijk een kneiterbruut gebouw en dat karakter moet zo blijven.'