#1 Drie strategieën om als architect het hoofd boven water te houden nu de werkvoorraad slinkt
Financiële gezondheid is zelden het onderwerp van gesprek en toch is het belangrijk voor elk architectenbureau. De afgelopen jaren zagen veel bureaus de opdrachten teruglopen, waardoor zij genoodzaakt werden hun werkwijze onder de loep te nemen en nieuwe wegen te verkennen. Vakredacteur Reinoud Schaatsbergen sprak drie bureaus en signaleerde drie strategieën om het hoofd boven water te houden.
Volgens Bart Mispelblom Meyer, architect en partner bij Tangram Architecten, is het belangrijk om te investeren in artificiële intelligentie. Patrick Meijers, architect en medeoprichter van Orange Architects, heeft de portefeuille van zijn bureau verbreed en ziet dat als een belangrijke factor om risico’s te spreiden. Ten slotte wijst Robert Winkel, architect en partner bij Mei architects and planners, op het perspectief als architectenbureaus zelf gaan ontwikkelen.
#2 Architectuur op bestelling. Hoe de tenderprocedure voorbijgaat aan de essentie van architectonisch ontwerpen
‘Tenderen is geschikt voor het kopen van pennen en bureaus, mondkapjes en toiletpapier – maar niet voor architectuur’, schrijft Hans Teerds in zijn essay over de Nederlandse tendercultuur.
Teerds werd dit jaar business developer bij Benthem Crouwel Architects. In die rol loopt hij zelf tegen tenderprocedures, kerncompetenties en selectiecriteria aan. De hermetische procedures staan volgens hem vaak het publieke belang en goed opdrachtgeverschap in de weg. Zo constateert hij aan de hand van recent gebouwde projecten in Amsterdam hoe weinig de tenderbeelden verschillen van het uiteindelijke resultaat.
#3 Buitenplaats Koningsweg: een culturele enclave op de Veluwe vol architectonische vakantiehuisjes
De folly’s op Buitenplaats Koningsweg in Arnhem zijn ontworpen door niet de minste architectenbureaus, zoals Korteknie Stuhlmacher Architecten, Space Encounters, Architectuur Maken en Kraft Architecten. De twaalf vakantiehuisjes staan dan weer verzonken in de grond, dan weer op hoge poten en toch voegen ze zich allemaal op eigen wijze in het landschap.
Landschapsarchitect Harro de Jong noemt het een ‘permanente architectuurtentoonstelling’ aan de rand van de Veluwe. In veel folly’s kan je verblijven, maar ze zijn ook te bezichtigen tijdens een wandeling over het openbare terrein. De ‘collectie’ werd in verschillende seizoenen vastgelegd door architectuurfotograaf Jeroen Musch, wat resulteerde in een prachtig beeldessay.
#4 Huidige MPG zaait verwarring en dwingt architecten tot eigen CO2-rekenmethodes
De bouw moet verduurzamen en snel ook. Binnen vijftien jaar moet de CO2-uitstoot van gebouwen drastisch worden verlaagd en die opgave begint bij architecten. Reinoud Schaatsbergen dook in de aanscherping van de MilieuPrestatieGebouwen (MPG) en noteerde dat CO2-opslag in materialen onvoldoende wordt meegenomen in de berekeningen. Opvallend genoeg komt hout als bouwmateriaal slechter uit de bus dan staal en beton. Dat is niet alleen misleidend, het werkt de transitie tegen.
#5 Waarom bouwen met baksteen nog steeds een goed idee is
De baksteen is een geliefd materiaal voor veel architecten en hét bouwmateriaal van de Nederlandse stad. Toch is de kennis over bouwen met baksteen de afgelopen decennia weggezakt. Modernisten zien meer in staal en beton en de baksteen is op zijn best te gewoontjes. Lang werd de hele baksteen gezien als het best en de toepassing van prefab baksteenelementen en steenstrips als niet waarachtig. Die controverse lijkt voorbij. De redactie zetten de voors en tegens van bouwen met baksteen op een rij.