Alles over Circulair bouwen

Beeld de Architect

Top 5 meest gelezen opinies van 2024

Terugkijkend op de vijf best gelezen opinies van de Architect valt het op dat onze vakgemeenschap graag sterke opinies leest, van commotie houdt en van zich wil laten horen. Zo ondertekenden meer dan honderd vakgenoten de brandbrief om de sloop van SoZa in Den Haag tegen te gaan. Ook wekte de scherpe en persoonlijke opinie van hoofdredacteur Merel Pit over leiderschap in de architectuur de nodige reacties op.

Huis voor de Stad Helmond door Kraaijvanger Architects. Beeld Ronald Tilleman

99,2 procent hergebruik in het nieuwe stadhuis Helmond door Kraaijvanger Architects

De uitvraag van Stadhuis Helmond viel David Hess van Kraaijvanger Architects meteen op. De insteek was om tijdens de ontwerpfase een programma van eisen op te stellen, in samenspraak met de gebruikers en inwoners. 'Door met themagroepen samen te werken vanaf dag één hebben we meer voor elkaar gekregen dan kwantitatieve vierkante meters uit een Excelsheet vormgeven.' Resultaat: een nieuw circulair stadhuis. Van het oude stadskantoor, dat hiervoor plaatsmaakte, is 99,2 procent van de materialen hergebruikt.

Beeld Hanna Veltman

Josse Popma: 'Door je uit te spreken, komt het werk dat je wilt doen uiteindelijk naar je toe'

Al dertien jaar werkt Josse Popma, architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA), aan projecten waar hergebruik centraal staat. Als een curator gaat hij op zoek naar geschikte materialen, die met 'een kleine bewerking' een nieuw leven krijgen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe hij hergebruik hoogwaardig maakt, over Paris Proof en over Kantoor vol Afval.

Schone oude deuren bij De Groene Poort

Opinie: Circulair bouwen gaat niet over mooi of lelijk, wanneer de juiste materialen voor handen zijn

We moeten circulair bouwen aantrekkelijk en aangenaam maken voor zowel de ontwerper, de aannemer als de opdrachtgever en de gebruiker. Hiervoor moeten ze op de juiste manier worden meegenomen in het proces van hergebruik. Bijna iedereen staat ervoor open om iets goeds te doen voor het milieu, maar wil ook de zekerheid en de endorfine en dopamine die vrijkomt met bezitten van 'mooie' producten. Zolang we genoegen moeten nemen met kwalitatief minder, is meer innovatie nodig.

Kantoor Vol Afval, KaVA. Beeld Stijn Poelstra

'Kantoor Vol Afval' als toonbeeld van circulaire renovatie door Popma ter Steege Architecten

Een kantoorgebouw renoveren met alleen maar bestaande materialen? Het kan. Tenminste bijna. Dat bewijst architectenbureau Popma ter Steege dat in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf een verouderd defensiekantoor uit 1980 verbouwde naar een toonbeeld van circulaire renovatie. 'Het was een puzzelwerk', aldus medeoprichter Josse Popma.

Still van Hade Steenwinkel. Beeld Pakhuis de Zwijger

ARC Talk | Hade Steenwinkel over afvalreductie in de bouw: 'Optimaal materiaalgebruik begint op de tekentafel'

'Bij Hotel Jansen hebben we amper hout weggegooid. We zijn op 12 procent geëindigd in plaats van de gewone 25 à 30 procent.' Met die woorden sluit meubel- en bouwontwerper Hade Steenwinkel haar ARC Talk af. In haar korte lezing roept ze op om meer grip te krijgen op de afvalstromen in de bouw, en dan met name in de interieursector.

Beeld Hanna Veltman

Nina Aalbers: 'Hortus Ludi bewijst dat houtbouw prima past in binnenstedelijke context'

Duurzame projecten realiseren die ook esthetisch zijn, dat is waar Nina Aalbers als medeoprichter en architect bij Architectuur Maken mee bezig is. Met succes, want onlangs werd woningbouwproject Hortus Ludi bekroond met de Architectuurprijs Nijmegen. In een nieuwe aflevering van de podcastserie 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Aalbers over het stellen van duurzame doelen en de verantwoordelijkheid die zij als circulaire architect ervaart.

Beeld Christiaan Hanse

Behoud industrieel erfgoed voor de circulaire stad: 'De afstand tussen productie en consumptie moet korter'

We willen toe naar een circulaire economie, maar lopen het risico dat de stad binnenkort uit een eentonig vastgoedaanbod van winkels en woningen bestaat. 'Dit moet anders', meent Christiaan Hanse. Voor zijn afstudeerproject aan de TU Delft deed hij onderzoek naar de terugkeer en het behoud van industriële functies in industrieel erfgoed. Hij won hiermee een Circularity in the Built Environment Award. 'Diversiteit in functies binnen het vastgoedaanbod maakt de stad economisch weerbaar.'

Recent verschenen