Alles over College van Rijksadviseurs

Bibliotheek Predikheren in Mechelen, gerealiseerd vanuit de Open Oproep, ontworpen door HildundK en Korteknie Stuhlmacher Architecten. Beeld Stijn Bollaert

Waar blijft de Nederlandse Open Oproep? 'Deze discussie gaat niet om het belang van de architect'

Vraag een willekeurige architect naar de Nederlandse aanbestedingscultuur en hij legt hoofdschuddend uit hoe de procedure goede architectuur in de weg zit. Sommigen verwijzen naar België. Dáár snappen ze het, want door de Open Oproep worden architecten gekozen op basis van visie, potentie en expertise in plaats van een afvinklijst. Waarom krijgt dit felbegeerde alternatief geen voet aan de grond in Nederland?

De gerenoveerde brug van Mostar. Beeld Arna Mačkić

Architectuur en politiek

September was een maand met veel interessante interviews. Zo sprak ik uitgebreid met Anne Schroën over haar eerste half jaar als directeur van de BNA en had ik een interview met Aric Chen, directeur van het Nieuwe Instituut (NI) in Rotterdam. Met het nieuwe samenwerkingsverband Architectuur Overal slaan ze de handen in elkaar om architectuur weer terug op de politieke agenda te krijgen en de positie van de architect binnen de hele bouwketen te versterken.

Lian Blok. Beeld Hanna Veltman

Lian Blok over natuur in overheidsbeleid: 'Het is een complex vraagstuk, maar we gaan voor een simpel antwoord'

Lian Blok maakt zich hard voor de integratie van natuur in het portfolio van het Rijksvastgoedbedrijf. Als architect bij het College van Rijksadviseurs bedacht ze met haar team een regeling die 20 procent grondoppervlak van een project teruggeeft aan de natuur. Een hele opgave binnen het trage overheidsapparaat. Maar gelukkig zijn er binnen de organisatie veel medestanders die haar ambitie delen, vertelt ze in de tweede aflevering van de vijfdelige podcastreeks 'Hoopcast', een productie van de Architect in samenwerking met IABR.

Beeld College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs

Zes ontwerpbureaus geselecteerd voor Young Innovators 2024

Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs selecteerde voor de elfde editie van het Young Innovators-programma zes ontwerpbureaus. Met het programma koppelt het college jonge ontwerpers aan grote ruimtelijke opgaven zoals klimaatadaptatie en sociale rechtvaardigheid, onder andere voor Centraal Orgaan opvang asielzoekers en Park Lingezegen.

De ontwerpers van Young Innovators 2023. Beeld CRa

CRa zoekt jonge ontwerpers en publieke opdrachtgevers voor Young Innovators 2024

Het College van Rijksadviseurs zoekt jonge ontwerpers en publieke opdrachtgevers voor Young Innovators 2024. Het programma koppelt jonge architecten, interieurarchitecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen aan grote ruimtelijke opgaven zoals klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame verstedelijking en mobiliteit, transitie van de landbouw en sociale rechtvaardigheid.

Nederland op de tekentafel. Beeld Aad Hoogendoorn

Tentoonstelling 'Nederland op de tekentafel' is een feest, maar ook een plek voor bezinning

Eindelijk weer een architectuurtentoonstelling in het Nieuwe Instituut lijkt de vakgemeenschap te verzuchten. Meer dan vijfhonderd mensen hadden zich aangemeld voor de opening van 'Nederland op de tekentafel'. En terecht want de expo toont honderd jaar rijke Nederlandse ontwerptraditie. Dat is een feestje waard! Al mag het inzicht niet worden gemist dat onze beleidsmakers, opdrachtgevers, stedenbouwkundigen en architecten meer moeten vertragen om niet continu het wiel opnieuw uit te vinden.

Kunstwerk voor het Kröller-Müller Museum. Beeld Shutterstock

Francesco Veenstra over uitbreiding Kröller-Müller Museum: 'Ambities materiaalgebruik moeten aansluiten op natuurwaarden en biodiversiteit'

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft zijn advies aan het Kröller-Müller Museum openbaar gemaakt na de ophef die is ontstaan. Het museum gunde de opdracht voor een architectonische uitbreiding zonder aanbesteding aan de Japanse beton-architect Tadao Ando.

Wouter Veldhuis. Beeld David Meulenbeld

"Als we de havens volbouwen met woningen betalen we straks een hoge tol"

Verdichting lijkt een toverwoord in de woningcrisis. Is het daarmee iets nieuws? Nee. Recent publiceerde het College van Rijksadviseurs een studie over verdichting van bestaande woonwijken in de afgelopen vijftien jaar. De verrassende uitkomst: verspreid over 1000 wijken werden 250.000 woningen toegevoegd. Hebben we die uitbreidingswijken en de transformatie van industriegebieden eigenlijk nog wel nodig?

Recent verschenen