Alles over Happel Cornelisse Verhoeven

Kop van de Boezem door Happel Cornelisse Verhoeven: het ontwerpplezier spat er af
Review

Kop van de Boezem door Happel Cornelisse Verhoeven: het ontwerpplezier spat er af

Bakstenen kolommen, vensterbanken en lateien van gestraald beton, een fries van verzonken bakstenen. Kop van de Boezem, het eerste woongebouw van Happel Cornelisse Verhoeven in Rotterdam, thuisstad van het bureau, spreekt als architecturaal hoogstandje tot de verbeelding in de ontwikkeling Nieuw Kralingen. De gevel spreekt en lijkt te zeggen: 'Laat architecten toch ontwerpen!'

Beelden van het nieuwe interieur van de Algemene Rekenkamer in Den Haag door Happel Cornelisse Verhoeven Architecten. Beeld HCVA
Editor's choice

Constructieve architectaal

Architecten lijken soms in een heel eigen taal te communiceren. Ik werd ooit door vrienden uitgelachen toen ik het - buiten mijn architectuurbubbel - over het maaiveld had. Net als het woord 'plint' slaan deze woorden volgens Ariadne Onclin en Michelle Gulickx de plank mis buiten de vakwereld. En naast het jargon is er een scala aan generieke woorden bij architecten in zwang die zo multi-interpretabel zijn, dat ze eigenlijk niks zeggen. In hun briefwisselingen doken Oclin en Gulickx voor de Architect in de 'architectaal' waarbij ze 'helaas volop konden citeren uit eigen werk'.

Ontwerp van de foyer in de Rekenkamer door Happel Cornelisse Verhoeven Architecten. Beeld HCVA
Review

Happel Cornelisse Verhoeven pakt Rekenkamer door Aldo van Eyck zorgvuldig aan, maar offert de regenboogtrap op

Het ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven voor de transformatie van de Rekenkamer in Den Haag stond lang onder embargo. Een expertpanel dat bij de planvorming betrokken was schreef een brandbrief, maar een publiek debat was door het embargo onmogelijk. Nu de omgevingsvergunning is aangevraagd is het ontwerp openbaar gemaakt.

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts
Architectuur

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in nieuwbouw gelukt'

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

Het centrale trappenhuis van de Algemene Rekenkamer in Den Haag. Ontwerp Aldo van Eyck. Beeld Francis Strauven
Architectuur

Rijksbouwmeester spreekt zich uit over het embargo op het ontwerp voor de Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer zit sinds de negentiende eeuw in verschillende panden aan de Lange Voorhout in Den Haag. Eind twintigste eeuw ontwierp Aldo van Eyck een nieuw gedeelte achter de oude gevel. Van Eyck bestudeerde daarvoor uitvoering de werkwijze en de processen van de Rekenkamer. Nu die processen veranderd zijn door digitalisering en thuiswerken, dient zich de vraag aan: mag het gebouw van de Rekenkamer opnieuw transformeren? Of is hier sprake van uniek erfgoed dat integraal behouden moet blijven?

V&D-Haarlem uit 1934, hier in 1976. Foto Noord-Hollands Archief
Architectuur

Groot, diep en donker: hoe steden worstelen met de transformatie van hun V&D-erfgoed

Sinds het faillissement in 2015 van V&D staan veel warenhuizen van de keten te wachten op een nieuwe rol in het winkellandschap. De panden, meestal op prominente plekken in de stad, zijn uiterlijk heel verschillend maar hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal groot, diep en donker. Vooral voor de naoorlogse panden blijkt herbestemmen niet eenvoudig.

Stadhuis Groningen. Beeld René de Wit
Interieurarchitectuur

Oud en nieuw weten elkaar te versterken bij Stadhuis Groningen

De architecten Happel Cornelisse Verhoeven restaureerden het negentiende-eeuwse gebouw in oude luister en voegden er een nieuwe laag aan toe. In technische staat en duurzaamheid verslaat het menig nieuw gebouw.

Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer. Beeld Karin Borghouts
ARC22 Interieur

Winnaar ARC22 Interieur Award: Tijdelijke huisvesting Eerste kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven

De jury van de ARC22 Interieur Award wijst het ontwerp voor de Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven aan als winnaar. De jury prijst de beheersing, het vakmanschap, de eenheid in vormentaal en de gevonden tijdelijke samenhang tussen een historisch stadspaleis, Huis Huguetan, en een jaren '80 gebouwencomplex.

Recent verschenen