Alles over Magazine 2023 Q4

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in nieuwbouw gelukt'

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

Ruïnewoningen Kattenbroek, door Leo Heijdenrijk en Hans Hermes, 1989-1990. Beeld David Meulenbeld

Trotseert architectuurwijk Kattenbroek, het Disneyland van Amersfoort, de tand des tijds?

Kattenbroek kwam eind jaren tachtig tot stand in een crisisperiode. Samen met woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars bundelde de gemeente Amersfoort de krachten, met als resultaat: 'Een vernieuwende woonwijk met een ziel, gericht op gebruik en beleving van de bewoners', aldus destijds stedenbouwkundige Ashok Bhalotra. Maar klopt dit wel? Is Kattenbroek een toonbeeld van kwalitatieve woningbouw in het groen? Of een carnaval van mislukte façadearchitectuur?

De modulaire woningen van Rivierduinen in Silvolde, naar ontwerp van Mix architectuur, met op de voorgrond de gemeenschapstuin. Beeld Mix Architectuur

Als modulair bouwen de toekomst heeft, waar hebben we dan nog architecten voor nodig?

Vooralsnog is het bouwen van kant-en-klare houten woningen in de fabriek niet goedkoper of sneller. Wel vinden houten woonmodules steeds vaker hun weg naar de bouwplaats, zoals die van architectenbureaus als Search, Rau Architects en Mix architectuur. Eenheidsworst? 'Het zijn niet slechts gestapelde containers. We voegen kwaliteit toe met een gevel die reageert op de omgeving', aldus architect Reinier Ubels van Mix. Wat is er nodig om deze bouwmethode op te schalen?

Merel Pit in gesprek met Gus Tielens, Marieke Kums en Vincent van der Klei. Beeld Hanna Veltman

de Architect in Pakhuis de Zwijger: 'Goed wonen is ontwerpen op onderbuikgevoel'

Op woensdag 31 januari stond de Architect na ruim tien jaar weer met een evenement in Pakhuis de Zwijger. Het doel: het meest recente magazine van de Architect tot leven brengen. Hoofdredacteur Merel Pit wist met deze eerste editie meteen 230 aanmeldingen binnen te halen en stond daarmee voor een volle zaal. Het thema van de avond: Goed wonen - wanneer is thuis meer dan een huis?

De Tweeling in Maastricht, ontworpen door Floris Hund en Marlies Rohmer. Beeld Arjen Schmitz

Vakwerk en baksteen zorgen voor een lokale sfeer in woningbouwblok door Marlies Rohmer en Floris Hund

Aan de noordzijde van de Maastrichtse binnenstad transformeert sinds eind vorige eeuw een voormalig industrieterrein tot een volwaardig stadsdeel. Tijdens de kredietcrisis stelde de gemeente haar stedenbouwkundige ambities bij met veelal generieke bouwblokken als resultaat. Een daarvan namen Floris Hund en Marlies Rohmer onder handen. Dankzij ontwerpingrepen als een groen binnengebied, bloktredes en betonnen baksteenframes rekten ze de standaard op en creëerden een onderscheidende woonomgeving.

Aan Pleinbuurt in Kop West ontwikkelt de gemeente zelfbouwkavels. Beeld Gemeente Purmerend

Michelle Provoost: 'Groeikernen krijgen steeds vaker een duur centrum en een gouden randje'

Groeikernen zijn vaak ruim opgezet, met veel groen, licht en ruimte. Genoeg plek voor een beetje verdichting, toch? Waarom bouwen groeikernen dan toch vooral in de compacte centra én zelfs ernaast in het weiland?

Plattegrond sociale huurwoningen, Barcelona, door Peris + Toral Arquitectes.

De plattegrond van Peris + Toral Arquitectes lijkt een abstract kunstwerk

Het woord 'plattegrond' suggereert een platte tekening van de grond. Alsof achteraf zichtbaar is gemaakt wat er op de grond staat. Het Franse of Engelse woord 'plan' doet meer recht aan de werkelijke betekenis. Want een plattegrond is een plan. Een blik vooruit. Een belofte van lijnen waartussen mensen hun leven gaan inrichten. Een grafisch kunstwerk waarin ideeën, plannen en bouwmethodiek samenkomen.

Magazine van de Architect over 'goed wonen'.

Net verschenen: magazine #4 2023: 'Goed wonen'

De woningbouwcrisis lossen we niet op met slechts huizen die uit de fabriek komen rollen, hoe duurzaam die soms ook zijn. Want thuis is meer dan een huis. Goed wonen vraagt om toekomstbestendige woonomgevingen die duurzaam en toegankelijk zijn. Antwoorden zijn te vinden in trefzekere details, nieuwe gemeenschappelijke woonvormen en het beter benutten van de bestaande voorraad. Maar we kunnen ook leren van het verleden, zoals de jaren zeventig. Lees het in deze editie van de Architect.

Recent verschenen