Alles over Wet- en regelgeving

Beeld Jos Derckx

10 CO2-rekentools als antwoord op de MilieuPrestatie Gebouwen

Als curatoren van bouwmateriaal spelen architecten een cruciale rol in het reduceren van materiaalgebonden CO2-uitstoot. Omdat er geen officiële rekenmethode bestaat die de CO2-uitstoot van een gebouw berekent, steken allerlei informele rekentools de kop op, vaak met de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) en het Paris Proof-rekenprotocol als basis. De tien meestgebruikte rekentools op een rij.

Luc Baltus, algemeen directeur van VDR Bouwgroep. Foto: Guido Benschop

VDR Bouwgroep: 'We kunnen niet eindeloos doorgaan met nieuwe materialen'

Hoe gaat de bouwsector de klimaatdoelen van Parijs halen? Volgens Luc Baltus van VDR kan de branche in ieder geval niet eindeloos doorgaan met het gebruik van nieuwe materialen en is losmaakbaarheid één van de oplossingen. Ook zet de algemeen directeur vraagtekens bij de drang van bedrijven om alsmaar te blijven groeien. "Wanneer is het genoeg?"

De sprekers tijdens het webinar van Kingspan, vlnr: Huib van de Vrie, Kees Hootsen en Evert Kraaima.

'Benut dit jaar om ervaring op te doen met de wet Kwaliteitsborging'

Doordat de invoering van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) al meerdere keren is uitgesteld, lijkt de aandacht bij een deel van de sector te verslappen. Experts adviseren bedrijven in beweging te komen. "Ga ervaring opdoen voordat de wet officieel van kracht wordt."

Numansdorp. Beeld Shutterstock

Omgevingswet: "Er is óók een cultuuromslag nodig"

De omgevingswet is nogmaals uitgesteld. Wat betekent dat voor stedenbouwkundigen? We vroegen het aan Koen de Boo, partner en stedenbouwkundige bij Echo Urban Design.

Beeld Shutterstock

Minister jaagt woningbouw verder aan

De bouw van voldoende woningen is topprioriteit voor het kabinet. Daarom zet het kabinet stevig in op het versnellen van de woningbouw. Minister Ollongren heeft nieuwe afspraken gemaakt met de provincies om de plancapaciteit waar nodig naar 130% te brengen tot 2030. Dit is van belang omdat gemaakte plannen soms ook sneuvelen of vertragen, 100% is dan niet voldoende. 130% is daarbij niet een doel op zich, maar een middel om een grotere zekerheid te krijgen dat de benodigde woningbouwproductie kan worden behaald.

Recent verschenen