Zijn architect en aannemer hoofdelijk aansprakelijk voor de herstelkosten?

Zijn architect en aannemer hoofdelijk aansprakelijk voor de herstelkosten?

Dé verzekeringsadviseur voor de architectuur Koekenberg van Vuuren | VLC & Partners behandelt in dit artikel een zaak over aansprakelijkheid bij architecten en aannemers. Hoe ver reikt de aansprakelijkheid van deze partijen? En wie heeft welke rol in het bouwproces? In deze zaak gaat het mis met het dak van een gerenoveerde woonboerderij.

De zaak: bouw en renovatie van een woonboerderij

Eisers hebben een architect en een aannemer ingeschakeld voor de bouw en renovatie van hun woonboerderij. Een aantal jaar na de verbouwing horen eisers knalgeluiden in het dak. Eisers stellen zowel de architect als de aannemer hoofdelijk aansprakelijk voor de herstelkosten als gevolg van het ‘knallend dak’. Kunnen de aannemer en de architect aansprakelijk zijn voor ‘dezelfde schade’ in de zin van artikel 6:102 BW?

De architect was verantwoordelijk voor het (laten) uitvoeren van de constructieve berekeningen en het vervaardigen van de bouwtekeningen van de woning. De aannemer was verantwoordelijk voor de (ruw)bouw van de woning.

Fouten en waarschuwingsplicht

Volgens eisers zijn de aannemer en architect hoofdelijk aansprakelijk. Eisers stellen schade te hebben geleden door de fouten van de architect in de ontwerptekeningen en onderliggende constructieve berekeningen. Bovendien zou de aannemer zijn waarschuwingsplicht hebben geschonden, door eisers niet te wijzen op constructieve gebreken die hij bij de bestudering van de ontwerptekeningen had moeten zien. De vraag komt op of de waarschuwingsplicht van de aannemer zo ver gaat.

Bouwtekeningen

Vast staat dat op de bouwtekeningen op basis waarvan de aannemer de bouwwerkzaamheden heeft verricht niet stond voorgeschreven dat dakplaten met kantlatten gebruikt moesten worden, terwijl partijen dat volgens de aannemer wel hadden bedoeld. In plaats daarvan is er op de bouwtekeningen opgenomen dat er tengels moesten worden gebruikt.

Oordeel van de rechtbank

De aannemer

De rechtbank komt tot het oordeel dat het niet voor rekening van de aannemer komt dat hij dakplaten zonder kantlatten heeft besteld en toegepast. De rechtbank weegt daarbij mee dat de aannemer juist een architect in de arm had genomen voor het opstellen van constructieve berekeningen en bouwtekeningen, wat specialistische werkzaamheden zijn. De aannemer mocht volgens de rechtbank dus uitgaan van deze bouwtekeningen. De waarschuwingsplicht van de aannemer gaat niet zo ver dat hij had moeten begrijpen dat de bouwtekeningen constructieve gebreken bevatten. De rechtbank neemt dan ook geen hoofdelijke aansprakelijkheid aan, maar stelt wel vast dat zowel de aannemer als de architect aansprakelijk zijn.

De architect

De architect is aansprakelijk voor schade als gevolg van een tekortkoming in de constructieve berekeningen of bouwtekeningen en de aannemer is aansprakelijk voor uitvoeringsfouten.

In deze zaak konden de aannemer en architect niet hoofdelijk aansprakelijk zijn voor herstelkosten.

Verschillende rollen in het bouwproces

De aansprakelijkheid van een architect en aannemer verschillen in die zin van elkaar dat een aannemer aansprakelijk is voor schade wegens uitvoeringsfouten en dat een architect aansprakelijk is voor schade als gevolg van ontwerp- of berekeningsfouten.

De aansprakelijkheid van de aannemer gaat niet zo ver dat hij aansprakelijk is voor gebreken in het ontwerp. Op hem rust in dat kader geen waarschuwingsplicht. Voor de aansprakelijkheid is het dus van belang welke rollen de verschillende partijen die betrokken zijn in het bouwproces innemen.

Bronnen | Rechtbank Zeeland-West-Brabant 8 maart 2023 | ECLI:NL:RBZWB:2023:1722

Dit artikel is gesponsord door VLC & Partners | Business Professionals


Beeld Jos Derckx

Huidige MPG zaait verwarring en dwingt architecten tot eigen...

Door de nieuwste aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) komt hout als bouwmateriaal slechter uit de bus dan staal en beton. Tegelijkertijd moet de bouwkolom binnen nu en vijftien jaar drastisch verduurzamen, onder andere door de CO2-uitstoot van gebouwen te verlagen. Die opgave begint grotendeels bij architecten. De redactie zocht uit voor welke uitdaging zij staan en wat hun antwoord is op deze ingewikkelde regelgeving.

Nima Morkoç. Beeld Jan de Groen.

Nima Morkoç: 'De grote bureaus hebben de nieuwe generatie compleet...

'We moeten niet bang zijn om onszelf uit te spreken. Het is de tijd daarvoor', stelt Nima Morkoç van HA-HA Design & Development. Hij runt het jonge bureau uit Rotterdam dat ruim een jaar bestaat met vier architecten onder de dertig. Is de spanning in de bouwsector ook binnen zijn bureau voelbaar? In een serie interviews stelt de redactie de vraag: hoe gaat het binnen het architectenbureau?

Interieur Karper K. van Studioninedots. Beeld Sebastian van Damme

Studioninedots werkt aan gelikte projecten voor grote ontwikkelaars...

'De meeste van onze opdrachtgevers hebben veel geld en dikke auto's, die staan wel even te kijken als ze ons rommelige straatje in rijden', zegt Albert Herder. Zijn architectenbureau Studioninedots heeft een nieuw kantoor in Amsterdam Zuid, op een van de - naar eigen zeggen - laatste rafelranden van de stad. Gelikte projecten ontwerpen voor grote ontwikkelaars en tegelijkertijd als bureau de vrije ruimte op zoeken, voor vernieuwing en creativiteit. Hoe gaat dat samen?

Het nieuwe kantoor van MIX architectuur in Ede. Beeld MIX architectuur

Van bedrijventerrein naar bosrand, MIX architectuur voegt daad bij...

Van een bedrijfsverzamelgebouw op een grijs industrieterrein, verhuisde MIX architectuur naar een nieuw gebouw aan de rand van het bos, waarvan het opdrachtgever, ontwerper en eigenaar is. Vanaf hier strekken de bossen van de Veluwe zich kilometers ver uit. Het bureau is niet bij iedereen bekend, dat had geen prioriteit, maar met hun nieuwe kantoor komt daar vanzelf verandering in.