ARC18: De laatste vlucht - NRJ architectuur

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er meer dan 500 vliegtuigen neergestort boven Nederlands grondgebied. In oktober 2017 is een Britse bommenwerper opgegraven in het natuurgebied de Alde Feanen. Vanuit de provincie Fryslân bestond de behoefte dit verhaal te vertellen. Dit heb ik gedaan met een markering in het landschap, de zwaluwhaven en een tentoonstelling: de laatste vlucht.

toelichting door NRJ architectuur

In het verlengde van de zwaluwhaven werd ik door de Provincie Fryslân gevraagd om een expositie te ontwerpen die de heldhaftigheid van piloot Joslin en zijn bemanning eer aan doet. De expositie is verdeeld in een nacht en een dag expositie, waarin de onfortuinlijke nacht van de Lancaster R5682 wordt beschreven en de daaropvolgende dag waarbij per bemanningslid wordt beschreven wat de gevolgen van de crash zijn. De binnenkomst van de expositie is een korte introductie van de missie, waarna je al snel de bemanning de nacht in volgt. De missie begint. Je wordt middels een tijdlijn meegenomen in de rampzalige nacht, ondersteund door elementen uit de luchtoorlog: parachutezakken, brokstukken, onderdelen, bomscherf, boordschutkanon, kompas, brandblusser en nog veel meer. De expositie vertelt het eervolle verhaal van alle inzittenden van de R5682.

Door de nauwe samenwerking met de grafisch vormgever, een kunstenaar, de schrijver en de bouwer is er een bijzonder geheel ontstaan en sluit het eindresultaat naadloos aan bij het gevoel en de tijdsgeest van WO2.

Van het schroot uit de bodem hebben we oeverzwaluwen laten gieten die zijn meegegaan met de nabestaanden die, te gelegenheid van de opening, speciaal uit de hele wereld naar de Alde Feanen waren gekomen.