toelichting door bureau SLA
People's Pavilion is experiment voor een nieuwe manier van bouwen. De ontwerpers van bureau SLA en Overtreders W wilden de voetafdruk van het paviljoen reduceren tot nul door geen grondstoffen verloren te laten gaan. Tegelijkertijd beantwoorden ze de vraag van de opdrachtgever om een tijdelijk maar indrukwekkend paviljoen te realiseren dat de circulaire toekomst ademt.
Ze maakten de radicale ontwerpkeuze om alle materialen, die nodig waren om het 250m2 gebouw te realiseren, te lenen. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: alles is geleend en na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren.
Het paviljoen moest een echt gebouw worden, met een eigen, logisch aanvoelende esthetiek. Niet een willekeurige stapeling van geleende bouwmaterialen. Het ontwerp, onconventionele materiaalgebruik en de zichtbare constructie details verhullen niets. Het materiaal zo gebruikt dat het eindeloos opnieuw kan worden gebruikt. Om dat mogelijk te maken bedachten de ontwerpers samen met de structural engineers van Arup een nieuwe manier van constructie die het toeliet om met standaard bouwmaterialen te werken zonder deze aan te tasten. Want 100% geleend betekent dat er niet is geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd is tijdens de bouw. Alles is met stalen omsnoeringsbanden en spanbanden aan elkaar gesjord. Deze constructiemethode zorgde voor een zeer leesbaar gebouw: bezoekers begrepen meteen dat door het verwijderen van de banden, het gebouw uit elkaar gehaald zou kunnen worden.
People's Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien. Met een krachtige ontwerptaal, nieuwe samenwerkingen en intelligente bouwmethodieken.