ARC19: Woonwijk Schoonschip in Amsterdam - Space&Matter

Schoonschip is een unieke woonwijk: drijvend, duurzaam en opgestart vanuit een groep enthousiastelingen met een gedeelde droom. Een droom, die door architectenbureau Space&Matter naar een slim stedenbouwkundig plan is vertaald. In dit kader konden de bewoners met hun eigen architecten hun eigen woning realiseren. Space&Matter bleef als supervisor van de wijk bij ieder ontwerp betrokken.

Schoonschip bestaat uit in totaal 30 waterkavels, waarop 46 unieke waterwoningen worden gerealiseerd voor ruim 100 bewoners. De stap van land op water is een symbolische stap, uit het traditionele systeem in een integraal zelf ontwikkeld nieuw systeem. Op ieder vlak van ontwerp, ontwikkeling tot en met gebruik, is innovatief. Alles om zo duurzaam mogelijk te kunnen (samen)leven.

Het ontwikkeltraject is getrokken door de bewoners zelf; ‘community-led-development’. Het ontwerp bestaat uit een stedenbouwkundig raamwerk en beeldkwaliteitsplan die vrijheid biedt en esthetische samenhang bewaakt; ‘framing-the-freedom’.

Ruimtelijk is de wijk vormgegeven op basis van oriëntatie, context en sociale verbinding. In plaats van doodlopende steigers zoals gebruikelijk in drijvende wijken is juist sprake van verbindende steigers om daadwerkelijk een buurt te organiseren middels straten en stoepen. De steiger heeft overmaat om naast verkeersruimte ook verblijfsruimte te faciliteren. Een plek om te vissen, een plek voor een bankje en een speelplek voor kinderen. Waarde van een stoep, straat en plein verenigd in het steigerontwerp.

Architectonisch; ieder woning voldoet aan de ruimtelijke kaders zoals opgesteld in de stedenbouwkundige voorwaarden van het beeldkwaliteitsplan, bouwenvelop en materiaalgebruik. Zodoende is het mogelijk gemaakt om het ontwerp van de woningen open te stellen voor individuele ontwerpvrijheid. De esthetische supervisie heeft gezorgd voor samenhang en afstemming conform het principe van framing-the-freedom, zoals door Space&Matter ontwikkeld.

Vanuit perspectief van gebruik, is iedere woning verantwoordelijk voor de eigen energieopwekking en afvalscheiding en -beperking. De koppeling van de afzonderlijke woningen aan het smart-grid van steigers zorgt ervoor dat de woningen onderdeel zijn van een netwerk van energieleveranciers en grondstoffenproducenten. De synergie die hieruit voortkomt is onovertroffen en niet eerder ter wereld vertoond.