ARC20: Strijp R in Eindhoven - Bedaux de Brouwer Architecten

Strijp R in Eindhoven kenmerkt zich door de sporen van het industriële verleden van het voormalig fabrieksterrein van Philips; delen van de oude fabriek en leidingstraten staan als oude relicten tussen de 500 nieuwe woningen. De architectuur van de oude fabrieken heeft als inspiratie gediend voor de nieuwbouw. Voorbeelden hiervan zij de kroonlijst, het metselwerk, de betonelementen en tegelvlakken. Ook de kwaliteiten van het industrieel erfgoed zijn ingezet bij het ontwerp van de woningen; heldere volumes met veel licht, ruimte en hoogte.

Transformatie Strijp R in navolging op Strijp S

Toelichting door Bedaux de Brouwer Architecten -  In navolging op Strijp S ondergaat ook het voormalige Philips fabrieksterrein Strijp R in Eindhoven een transformatie naar woonwijk. Gelegen tussen de ringweg en het Philips de Jonghpark en aan de rand van Landgoed De Wielewaal profiteert de wijk van een goede verbinding met de faciliteiten van de stad en een directe relatie met een bosrijke omgeving. In de stedenbouwkundige visie van Diederendirrix is een aantal iconische bouwwerken uit het industriële verleden van het terrein blijven staan. Verschillende architectenbureaus zijn geselecteerd om woningen te ontwerpen rondom deze historische bouwwerken.

Beeld Michel Kievits

Nieuwe identiteit met industrieel verleden

Bedaux de Brouwer Architecten heeft 81 grondgebonden woningen ontworpen in het noordoosten van Strijp R. De uitdaging voor het plan was het creëren van een nieuwe identiteit zonder het industriële verleden uit te wissen. De verkaveling is rationeel ontworpen vanuit de publieke, groen-stedelijke ruimte, waardoor uiteenlopende straatprofielen zijn ontstaan. De ruime variatie aan woningtypen kenmerkt zich door eigenzinnig vormgegeven gevels. Het plan is opgetrokken in licht metselwerk, gebakken in de traditionele ringoven van steenfabriek Vogelensangh.

Beeld Michel Kievits

Ambachtelijke uitstraling

De verschillende verbanden en patronen verzachten de architectuur en geven het plan een ambachtelijke uitstraling. De toepassing van betonnen elementen is herleidbaar naar de oude fabrieksarchitectuur. Blauw keramisch tegelwerk – speciaal voor dit plan vervaardigd door St. Joris Keramische Industrie – is toegepast op enkele strategische plekken in het plan en vormt de vrolijke noot en tevens subtiele verwijzing naar het verleden van Philips. De aangrenzende openbare ruimte heeft daarmee aan alle zijden een eigen karakter gekregen met groene kwaliteiten.

Beeld Michel Kievits

Lees ook