De situering sluit aan op de orthogonale structuur van de sportvelden, sloten en paden. De nieuwe brede school vormt hierin een compositie van rechthoekige paviljoens, die net als sportpaviljoens aansluiten en uitkijken over de velden en speelterreinen. Samen vormen zij een eenheid, waarin de afzonderlijke onderdelen, zoals de scholen en kinderopvang, duidelijk herkenbaar zijn.
Het gebouw oogt hierdoor als een kleine stad met straten en pleinen, die de verschillende onderdelen met elkaar verbinden met als middelpunt de aula, als hart van de brede school. In het centrale paviljoen, waar alles samenkomt liggen alle gezamenlijke voorzieningen rond dit hart: de jeugdbibliotheek, een toneel- en dramaruimte, een speellokaal, een atelier, de centrale keuken met koffiebar, en een informatiebalie van de beheerder.
Door de onderverdeling in verschillende volumes, is een luchtig gebouw ontstaan, dat goed aansluit op de dorpse schaal. Elk volume heeft zijn eigen karakter en kleuren, maar vormen samen een geheel met een luchtige, transparante en paviljoenachtige sfeer. Het gebouw opent naar de omgeving, maakt gebruik van passieve zonne-energie, terwijl ruime overstekken, en luifels het gebouw beschermen tegen de zon in de zomer.
Materialen
De kaders en luifels hebben een warme binnenkant van hout, in aansluiting op het interieur. De buitenkanten zijn steenachtig, van gepigmenteerde vezelbeton, stootvast en onderhoudsarm. De glazen invullingen bestaan uit vliesgevels van aluminium, aangevuld met houten kaders en staanders van het duurzame Accoya hout, waardoor toch een warme sfeer ontstaat.
Duurzaamheid
De Brede School Ursem is een zeer duurzaam en energiezuinig gebouw. De duurzaamheid, die is berekend met de GPR-gebouw scoort zeer hoog met een 8,6. Deze score is bereikt via een groot aantal maatregelen, zoals verwarming en koeling via een nieuw type klimaatplafonds en warmtepompen, CO2 gestuurde ventilatie, sedumdaken voor waterberging en koeling, en een aanzienlijke eigen energie-opwekking via PV cellen.