Omdat de bestaande gebouwen van Hubertus en Berkhoff niet meer voldeden aan de eisen die aan modern onderwijs gesteld worden besloot de VOvA (Scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam) de vmbo-opleidingen samen te voegen en in een nieuw gebouw op de ZuidAs onder te brengen. Beide scholen hebben een lange traditie als leverancier van de beste koks, bakkers en gastvrouwen/gastheren van Nederland, vakmensen voor de horeca, bakkerij & banket en de toeristische sector.
Het exterieurontwerp is van Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten maakte het gebouwontwerp van de culinaire vakschool waarin naast onderwijs ook onderricht in tradities wordt gegeven. ICS Adviseurs verzorgt de bouwprojectmanagement en de directievoering. ZENBER interieur I architectuur verzorgde het interieur.
Inspiratie en leidraad in het interieurontwerp is ‘De Passage’, een metafoor voor tonen, proeven, ruiken en verleiden, van buiten naar binnenin. Vanuit ‘De Passage’ zijn de specifieke praktijklokalen als een restaurant, grand cafe met winkel, bakkerij, keuken en onderwijslokalen zichtbaar. Maar ook ruimtes/ pleinen waar leerlingen en docenten elkaar ontmoeten zoals een aula en een wintertuin.
Het gebouw telt drie verdiepingen met in het hart een gezamenlijke open ruimte. De restaurants en bakkerswinkel - toegankelijk voor bezoekers - zijn uitnodigend langs de gevel geplaatst. Op het dak ligt een terras dat uitzicht biedt over de skyline van Amsterdam Zuid. Opvallend zijn ook de zorgvuldig gedetailleerde bakstenen gevels die aansluiten bij de geroemde baksteenarchitectuur van Amsterdam Zuid en een eenheid vormen met de gevels van het eveneens door Hoogstad ontworpen naastgelegen Flow Amsterdam.
Momenteel worden de grootkeukens geïnstalleerd en het meubilair geplaatst. Na de oplevering wordt deze projectbespreking bijgewerkt.