Toelichting JDWA - Het Becelhuis maakt deel uit van het karakteristieke fabriekscomplex op het voormalige Unilever-terrein gelegen aan de zuidoever van de Maas in Rotterdam. In 1930 werd het Becelhuis aan het complex toegevoegd met ruimtes voor productie, kantoren, opslag en management. In 2017 splitste de margarine- en smeersel afdeling zich af van Unilever en werd een onafhankelijk wereldwijd bedrijf genaamd Upfield.
Het programma van eisen voor het Becelhuis bestond uit een kantoorprogramma voor de Research en Development afdeling met flexibele werkplekken, een professionele keuken met proeverij en (informele) vergaderruimten als onderdeel van een hedendaagse agile werkomgeving.
Multifunctionele trap
Om ruimte te maken voor het nieuwe interieur zijn twee verdiepingen van het gebouw leeggemaakt. Beide verdiepingen zijn met elkaar verbonden door de gerealiseerde vide met verbindende multifunctionele trap. Door de ruim opgezette maatvoering en centrale positie van de trap is deze tevens bruikbaar voor presentaties. De verbrede treden van de trap kunnen tevens gebruikt worden als informele vergader- en ontmoetingsruimte. Aan de kopse kanten van de vide zijn langs de balustrade op de verdieping aanlandwerkplekken gecreëerd.
De werkplekken zijn naast de ramen geplaatst, met uitzicht over de Maas. Voor het testen van producten in ontwikkeling, is op de bovenverdieping van het R&D-kantoor, een professionele keuken met proeverij geïnstalleerd.
De vergaderruimten zijn geïntegreerd in een multifunctioneel houten meubelstuk dat zich over de volledige lengte van de beide kantoorverdiepingen uitstrekt. Dit element is opgedeeld in kleinere stukken en deze zijn zo gepositioneerd dat ze de ruimte onderverdelen in verschillende gebruiksruimten. Om het ruimtegebruik verder te optimaliseren, zijn in de wanden van de vergaderzalen tevens de telefooncellen, repro-ruimtes productdisplays en ruimte voor technische installaties geplaatst.
Duurzaamheid
Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt tijdens het ontwerpproces. Door intensief hergebruik van het bestaande casco, is het gebruik van het gebouw geoptimaliseerd en bruikbaar gemaakt als nieuwe kantoorruimte. Hierdoor kan de R&D-afdeling direct in het fabriekscomplex worden ingepast nabij de productieafdeling en worden aanzienlijke logistieke winsten geboekt. Het bestaande gebouw is volledig geïsoleerd en er zijn nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas geplaatst. Naast de energetische renovatie, werd het gebouw uitgerust met moderne duurzame technieken.