Ziggo Dome in Amsterdam

Na het openingsconcert door Marco Borsato was de pers unaniem: de Ziggo Dome, de grootste concertzaal van Nederland, stelt de meest veeleisende muziekliefhebber tevreden. In en om het door Benthem Crouwel Architekten ontworpen gebouw staat alles in het teken van muziekbeleving en prettig verblijf. Er is intensief nagedacht over het managen van grote menigten, zodat bezoekers zich nooit opgesloten voelen. Dat is geen sinecure, met een maximale capaciteit van 17.000.

De reden om een nieuwe zaal van deze omvang te realiseren is eenvoudig: internationale sterren stellen hun internationale tournees in op zalen met een capaciteit tussen de 12.000 en 20.000 bezoekers. De Ziggo Dome voldoet als eerste Nederlandse zaal aan deze eis.

Multi-inzetbaar

Alhoewel de zaal speciaal is ontwikkeld voor versterkte muziek, is de zaal ontworpen volgens het principe ‘single purpose design, Multi use’, oftewel Multi-inzetbaarheid. Met minimale aanpassingen is de Ziggo Dome ook te gebruiken als tennis course, Olympisch zwembad of schaatsbaan. De neutrale kleur van de zaal zorgt ervoor dat door middel van kleur elke gewenste atmosfeer te creëren is. De dakconstructie is zo sterk, dat er probleemloos honderd ton lampen, luidsprekers en partities aan opgehangen kunnen worden. Hierdoor kan de ruimte in korte tijd een nieuwe vorm en inhoud krijgen.

Geluidsisolatie

De wanden van de zaal zijn voorzien van akoestisch materiaal. De ruimte daarachter zorgt voor de nodige geluidsisolatie, maar bevat tegelijkertijd andere functies zoals trappenhuizen, kantoren, toiletten en banquetting. De buitengevel staat trillingsvrij van de constructie als een stolp om het gebouw heen, die ervoor zorgt dat de geluidstrillingen niet naar buiten kunnen.

Indeling zaal

Het gebouw bestaat uit een grote zaal onderverdeeld in zes lagen: een kelder, de begane grond en daarbovenop nog vier verdiepingen. Bezoekers met een entreebewijs voor de zaalvloer blijven het hele concert op de begane Grond. In de foyer, die in een U-vorm rond de zaal ligt, vinden ze alle benodigde voorzieningen zoals garderobe, toiletten en horeca. Op de verdiepingen functioneren concertzaal en foyer als één ruimte. Bezoekers kunnen tussen beide functies bewegen zonder een deur te passeren.

Verdeeld over de vier verdiepingen zijn er twee ringen met tribunes die via trappen en liften bereikbaar zijn. Twee foyers staan in open verbinding met de zaal en zijn via de tribunes te bereiken. Elke foyer beschikt over toiletten en horeca.

Flexibel indeelbare toiletgroepen

Afhankelijk van het aantal bezoekers van een geslacht, kan het aantal toiletten op de begane grond worden aangepast. Door het ontwerpen van een beweegbare wand tussen de toiletten, kunnen meer mannelijke of meer vrouwelijke toiletten worden gecreëerd naar wens.

Indrukwekkend schouwspel

Helder verlicht en donker op hetzelfde moment is de Dome een indrukwekkende concertzaal die niet onopgemerkt blijft in het voorbijgaan. Het gebouw is bekleed met 120.000 RGB LED armaturen, waardoor de gevel van het gebouw aan alle zijden een videoscherm wordt. De accumulatie van het scherm over 10.000 m2 kan worden gebruikt voor aankondigingen of om te laten zien wat er binnen gebeurt. Dichterbij het gebouw worden de individuele lampjes zichtbaar en het patroon van de gevel waarin ze zijn verwerkt.