Zoku, het Japanse woord voor familie, tribe of clan is een nieuw concept binnen de hotelindustrie en biedt de reiziger een combinatie van kantoor en huis, geschikt voor een eventuele langere verblijfsduur. Hans Meyer (onder andere initiatiefnemer van hotelconcept citizenM) en Marc Jongerius werkten hiervoor samen met Concrete.
Het nieuwe hotelconcept speelt in op de behoefte van reizende professionals, die langer in een stedelijke omgeving verblijven en zich snel thuis willen voelen in een vreemde stad. De uitdaging was om ruimtes te creëren waar je meer kan op minder vierkante meters en die 24 uur per dag voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Door een flexibel interieur te ontwerpen, waarbij de focus van het bed naar de woon- en werkruimte is verlegd, is een vierpersoons-tafel het belangrijkste onderdeel van de kamer.
Minimale verspilling
De Zoku Loft is een flexibel, geïndustrialiseerd meubelsysteem, waardoor een unit in gebouwen van verschillende afmetingen kan worden geïntegreerd. Er zijn twee typen units, die beiden een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante meter tellen. Een gemiddelde Zoku Loft van type 1 is 5.10 x 5.10 meter. De Zoku Loft van type 2 heeft andere afmetingen, namelijk 3.60 x 7.20 meter. Dat betekent dat de minimale breedte 3.60 meter is. De minimale hoogte is 3.0 meter. Deze afmetingen zijn minimale maten en verder aanpasbaar aan de maatvoering van een gebouw. Beide types zijn zo ontworpen dat ze in principe in diverse nieuwe en bestaande gebouwen met verschillende maatvoeringen geïntegreerd kunnen worden. Een combinatie van beide typen Zoku Lofts binnen één gebouw (en in ontwikkeling zijnde nieuwe alternatieven) zorgen voor een optimaal gebruik en minimale verspilling van ruimte.
De Zoku Loft heeft een volledig uitgerust keuken, bergingsruimte, een nis met kantoorbenodigdheden en een verhoogde, loft-achtige slaapplek, die kan worden afgeschermd en alleen is te bereiken via een uitschuifbare trap. De meubels zijn van het Deense designmerk Muuto. De verblijfsruimte is te personaliseren door het kiezen van kunst uit de eigen collectie.