Het interieur van Rijnstraat is vanaf het begin van het ontwerpproces integraal onderdeel geweest van het architectonische ontwerp. In samenspraak ook met de oorspronkelijke architect Jan Hoogstad, is er een zorgvuldige balans gemaakt tussen het behouden van unieke elementen uit het bestaande gebouw, en het inbrengen van nieuwe vernieuwende materialen, kleuren en meubels.
Aangenaam binnenverblijf
Er is veel aandacht besteed aan het creëren van een aangenaam binnenverblijf waarin architectuur, materiaal gebruik en verlichting samenhangen. De plaatsing van kunst – historische objecten, schilderijen, foto’s - en de aanwezigheid van een verscheidenheid aan planten dragen bij aan een interieur dat afwisselend en interessant is.
Serres
De serres, een bijzondere typologie in het voormalige VROM gebouw, zijn behouden. Ze koppelen de kamstructuur van het gebouw aan een omsloten ruimte waardoor kantoren met te openen ramen mogelijk werden.
Nieuwe Werken
Het kantoorgebouw, voor gebruikers van verschillende ministeries, is volledig ingericht op 'het nieuwe werken'. Een divers aanbod aan werk- en ontmoetingsruimtes, in heldere interieurelementen vertaald, maakt het gebouw tot een flexibele werkplaats. OMA heeft het los meubilair zoals bijvoorbeeld de bureaus en loungezitjes zelf ontworpen in samenwerking met leveranciers.
Flexibel en duurzaam
Rijnstraat 8 is door de transformatie, waarbij verschillende ruimtelijke kantoortypologieën gecreëerd zijn, flexibel en ingericht optoekomstige veranderingen. In het interieur ontwerp staat duurzaamheid centraal: het materiaalgebruik is geminimaliseerd: van de 20% van het gebouw dat is afgebroken, is 99.7% hergebruikt.