Op een perceel van 50 hectare in Southwestern Ontario (Canada) heeft Chris Collaris Architects de villa House H gerealiseerd. Het landelijke gebied kenmerkt zich door de grote leegte met verre uitzichten.
De opdrachtgevers wilden graag een levensbestendige woning neerzetten waar ze tot hun oude dag kunnen blijven wonen. Daarnaast moest de villa voldoen aan de eisen van een groot familiehuis, vooruitkijkend op gezinsgroei met kinderen en kleinkinderen.
Centraal atrium
Belangrijkste uitgangspunt voor de architectuur waren de programmawensen van de opdrachtgevers. Alle woonruimtes zijn georganiseerd op één verdieping. Elke ruimte heeft een andere verbinding en oriëntatie richting de omgeving.
Al deze ruimtes zijn georganiseerd rondom een centraal, verbindend atrium. Hier valt daglicht via de hoge ramen tot in het hart van het gebouw naar binnen. Lange zichtlijnen zorgen voor een mooi uitzicht op de omgeving.
Opvallende luifel
De villa is specifiek ontworpen op het klimaat in het zuidwesten van Ontario. De zomers kunnen in dit gebied erg heet zijn en de winters zijn altijd koud met veel sneeuw.
Chris Collaris Architects ontwierp een opvallende luifel rondom het gehele gebouw. Deze steekt aan sommige zijden verder uit dan aan andere zijden. In de zomer moet de luifel het intense zonlicht tegenhouden, terwijl de laagstaande winterzon juist wel naar binnen kan schijnen.
Lokale materialen
Veel van de gebruikte materialen in House H zijn afkomstig uit de lokale omgeving. Het natuursteen voor de vloeren en gevels is afkomstig uit een steengroeve in Ontario, de houten luifel is gemaakt van lokale douglassparren en het groendak is geproduceerd op de naastgelegen kwekerij. Oude bomen op het eigen plot zijn zelfs gebruikt om de kapstok en eettafels mee te maken.
Op deze manier wil de opdrachtgever de schoonheid van de nabije bronnen vieren met het gehele gezin. Doel is dat de villa straks een toekomstbestendig en duurzaam erfdeel is voor alle kinderen en kleinkinderen. Gemaakt van materialen die aangenaam dichtbij waren.