Timber Independent Mobile door FARO Architecten

Door Harm Tilman - De Tiny Tim is een kleine wooneenheid die verplaatsbaar, duurzaam en autarkisch is. Het prototype dat nu klaar is en door studenten wordt bewoond, is een initiatief van Jurgen van der Ploeg van faro architecten en fotograaf Hans Peter Föllmi die huisvesting voor zijn zoon Dante wilde creëren. Met dit kleine huis kun je duurzaam wonen op plekken waar voorzieningen ontbreken. Maar woon je er ook prettig?

harmDe volkshuisvestingsopgave is terug van weggeweest. Wat voor de crisis ondenkbaar was, behoort nu weer tot de mogelijkheden. Woningen van zestig vierkante meter die voor 2008 massaal werden afgebroken, zijn plotseling zeer gewild. Gezien het feit dat de komende jaren een toename van een miljoen eenpersoonshuishoudens is te verwachten, is dat niet verwonderlijk.

Kleine huizen

Klein en betaalbaar wonen is daarmee een thema geworden. Corporaties willen woningen bouwen met een huur die de vijfhonderd euro in de maand niet overschrijdt. Met woningen van negentig vierkante meter is dat onhaalbaar. In een woning van vijftig vierkante meter is het goed wonen, zeker als deze in de stad staat.

Nog maar weinig bouwers richten zich op deze vraag. Uitzondering is Heijmans die veel succes heeft met de Heijmans One. Een een- of twee- persoonshuishouden kan daar prima in wonen. Bovendien is de woning gemakkelijk te verplaatsen. De Tiny Tim is een eigen initiatief van fotograaf Hans Peter Föllmi en architect Jurgen van der Ploeg van faro Architecten. Ze meet slechts dertien kubieke meter (tegen de One veertig) en is 2.55 meter breed, zodat ze zonder extra maatregelen over de weg kan worden vervoerd. De netto  binnenmaat is 2.23 meter. Toch zijn de initiatiefnemers erin geslaagd binnen deze breedte een verrassend ruim ogende woning te maken. Dat laatste wordt ongetwijfeld veroorzaakt door de nokhoogte van drie meter.

Timber Independent Mobile door FARO Architecten
Interieur, v.l.n.r. slaapbank annex berging, opklapbare tafel, trap naar slaapverdieping annex keukenkastjes, aanrecht met kookplaat, doorgang naar wc/douche - Hans Peter Föllmi

De Kleine Tim is een uitermate compact huisje. Zelf vergelijkt de architect het niet geheel ten onrechte met de kajuit van een zeiljacht. De bank is tegelijkertijd een bed en een opslagplaats, de tafel kan worden ingeklapt en de keukenkastjes doen dienst als trap. Daarnaast is alles zo veel mogelijk in elkaar geschoven. De slaapruimte is bijvoorbeeld aangebracht boven op de badkamer, onder het houten dak.

Lees ook: ARC16: Tiny TIM – FARO Architecten

Autarkisch en circulair

Het meest bijzonder van de Tiny Tim is dat ze volledig autarkisch en circulair is. In het oog springend is de groene gevel waarmee douche- en afwaswater en urine worden gezuiverd en als schoon drinkwater in de keuken worden afgeleverd. Andere ecologische maatregelen zijn het toilet waarin  urine en poep gescheiden worden opgevangen,  de windmolens op het dak en de pvt-zonnepanelen. De gewonnen energie wordt opgeslagen in een buffervat met een capaciteit van vijfhonderd liter.

Timber Independent Mobile door FARO Architecten
Dankzij de techniek van de Tiny Tim kun je wonen of verblijven op plekken waar de infrastructuur voor riolering, water en elektriciteit ontbreekt - FARO Architecten

Dankzij de toegepaste bouwpanelen is het huisje bijzonder licht, wat bij vervoer over de weg gunstig is te noemen. De voorzieningen voor waterzuivering en energievoorziening nemen echter een  grote hap uit het kleine volume en maken de Tiny Tim onnodig zwaar. In de speurtocht naar oplossingen hiervoor is het idee geopperd om een centrale unit te maken voor de waterzuivering en daar vier verschillende Timmetjes aan te koppelen.

De Tiny Tim is een interessante uitbreiding van het hedendaagse woonpalet. Ze lijkt vooral toegesneden op jonge mensen die in betrekkelijke vrijheid willen en kunnen wonen, op plekken waar dat wellicht niet zo voor de hand ligt, bijvoorbeeld omdat de infrastructuur voor water, stroom en riolering ontbreekt of als je die niet wilt aanleggen. Ook de combinatie van het energie oogsten uit wind en zon is slim; je hebt nooit een energietekort.

Timber Independent Mobile door FARO Architecten
Kenmerkend voor het wonen in de Tiny Tim zijn het energiedak (waarmee zowel warmte als elektriciteit wordt opgewekt), de waterzuiverende groene wand (waarmee water en urine worden gezuiverd) en de trailer (waarmee het huis kan worden vervoerd) - FARO architecten

Leven in kleine ruimte

Maar is het ook een prettige woning om in te leven? Om dit te testen bracht ik onlangs een nacht door in de Tiny Tim. Kirsten Hannema was me voorgegaan en bekende in de Volkskrant haar huidige woonstijl gemakkelijk op te kunnen geven voor het eenvoudige, milieuvriendelijke leven dat de Tiny Tim propageert. Zo ver zou ik niet durven gaan. Licht en lucht zijn in de Tiny Tim in overvloed  aanwezig. Het heeft veel weg van kamperen en is  bijzonder aangenaam, zeker als je weinig spullen bezit. Minder te spreken ben ik over de slaapplaats. Vanwege een opkomend claustrofobisch gevoel besloot ik al snel beneden op de bank te gaan  slapen. Ook miste ik een goede stoel aan tafel.

Lees ook: Blog – Tiny Tim drager licht wonen

De Tiny Tim is een aantrekkelijk woonproduct dat een welkome aanvulling is op het nog altijd een- zijdige woonaanbod in Nederland. Ze dankt dit  aan haar milieuvriendelijke karakter maar evenzeer aan de eenvoud en uitstraling. In de Tiny Tim ga je een symbiotische relatie aan met de omgeving. Ook met de co2- en energiebesparing zit het goed. Ze heeft daardoor een betekenis die haar omvang vele malen overtreft.