Tekst Marieke Giele
Beeld Jeroen Musch
Aan de rand van het Zuid-Hollandse dorp Hendrik-Ido-Ambacht ligt de Antoniapolder, een bedrijventerrein tegen de getijdenrivier de Noord aan. Alles wat zo kenmerkend is voor een industrieel gebied, vind je hier bij elkaar. Van een doorgaande autoweg tot de drukbevaren rivier en van oude fabriekshallen tot moderne distributiecentra. Iets verderop ligt het Natuureiland Sophiapolder en in de verte zijn de contouren van Dordrecht en Alblasserdam zichtbaar.
In dit gebied zijn de afgelopen jaren veel nieuwe bedrijfsgebouwen neergezet en er zitten meer plannen in de pijpleiding. Door deze ontwikkelingen krijgt Antoniapolder te maken met een verdere verdozing van het landschap, een fenomeen waar het College van Rijksadviseurs vorig jaar zijn zorgen over uitsprak. Vooral omdat het bij dergelijke logistieke vastgoedopgaven vaak ontbreekt aan een duidelijke visie en coördinatie.
Maar in Antoniapolder zijn hoopgevende voorstellen gemaakt om meer samenhang te creëren tussen de nieuwe bedrijfsgebouwen onderling en in relatie tot hun omgeving. Aanjager van deze ontwikkeling is het Bolidt Innovation Center, dat naast de fabriek en het kantoor van de kunststofvloerenfabrikant is gerealiseerd. Hier ontwierp Lüchinger Architects samen met Kossmann.dejong een transparant bedrijfsgebouw dat zich richt op de straat en de achterliggende rivier.
Internationale waterverbinding
Ruim vijf jaar geleden sprak Bolidt de wens uit om meer naar buiten te treden met zijn activiteiten. Het familiebedrijf onderzocht opties voor een commerciële vestiging in Rotterdam of Amsterdam, maar besloot uiteindelijk in Hendrik-Ido-Ambacht te blijven. Dat is immers de plek waar de nieuwe ontwikkelingen tot stand komen, de productie van alle vloeren plaatsvindt en vanaf waar deze worden gedistribueerd over de hele wereld.
Op hetzelfde moment was de gemeente bezig met de verdere ontwikkeling van Antoniapolder richting de Noord. Doordat de Antoniuslaan vanaf het centrum van Hendrik-Ido-Ambacht is doorgetrokken tot aan het water, kon Bolidt naast de fabriek en het kantoor een kavel aan de kant van de Noord kopen. Hier konden zowel de gewenste extra opslag komen als een nieuw experience center waar gasten vanuit de hele wereld worden ontvangen.
Vanuit internationaal perspectief is Hendrik-Ido-Ambacht een klein dorp. Belangrijk onderdeel van het experience center is de waterverbinding in de richting van Rotterdam. Aan de Noordkade, op nog geen tweehonderd meter afstand van het nieuwe gebouw, is een halte gerealiseerd voor de waterbus. Bolidt biedt zijn klanten een extra service door ze zelf met een speedboot op te halen vanaf de Veerhaven in Rotterdam.
Laboratorium als hart
Het nieuwe experience center verwelkomt met een smalle, afgeronde hoek zijn bezoekers. Deze hoek gaat in één vloeiende lijn over in de lange zijde van het gebouw, waar een groot glazen volume uitsteekt en de richting van de straat volgt. Voorbijgangers krijgen zo een glimp te zien van wat zich binnen afspeelt. Een doorlopende zwarte luifel ter hoogte van de tweede verdieping verbindt het gesloten bouwdeel met het transparante volume.
Eenmaal binnen valt direct het laboratorium op, dat over twee verdiepingen in het hart van het gebouw is gesitueerd. Glazen wanden bieden zicht op onderzoekers aan lange scheikundetafels. Op de tweede verdieping van het lab kunnen bezoekers zelf experimenteren met pigmenten en texturen. Dat zorgt bovendien voor interactie tussen onderzoekers en klanten, wat de ontwikkeling van nieuwe producten ten goede komt.
Vanaf het laboratorium kijk je direct richting het glazen volume aan de straat. Hier zijn de zogenoemde exhibits geplaatst, interactieve opstellingen die bezoekers inzicht geven in de eigenschappen van de materialen. Zo kan je samples blootstellen aan grote krachten of juist tot op moleculair niveau inzoomen op de eigenschappen van het materiaal.
Industriële samenhang
Voor de inrichting van het gebouw werkte Lüchinger Architects nauw samen met Kossmann.dejong. Daarbij vertellen de verschillende functies in het gebouw gezamenlijk het verhaal van Bolidt. Verbindend element is de vloer met grafische laag, die doorloopt tot in het magazijn. Deze weet architectuur, interieur en experience integraal met elkaar te verweven.
De reis door het gebouw eindigt op het dakterras, waar de meest opvallende versie van de vloer ligt. Vanaf hier kijk je uit over de nieuwe bebouwing in Antoniapolder met daarachter de Noord en de Alblasserdamse brug. Het gebied ademt een en al bedrijvigheid. Je ervaart de schoonheid van de maakindustrie met haar rauwe, ongepolijste randen.
In de komende jaren gaat de ontwikkeling van de Antoniapolder verder in de richting van de Noord. Het Bolidt Innovation Center fungeert als uitgangspunt voor de nieuwe bedrijfsgebouwen die er gaan komen. In de stedenbouwkundige richtlijnen is vastgelegd dat ook de andere panden een glazen plint aan de straat en een afronding op de hoek dienen te krijgen. Dat moet de samenhang tussen de industriële gebouwen onderling ten goede komen en uiteindelijk leiden tot een elegante vorm van verdozing.
de Architect maart 2020
Dit artikel is verschenen in het maartnummer van 2020. Wil je het maartnummer lezen en de komende edities? Neem dan een kwartaal of jaarabonnement op het magazine.>>(je kunt ook alle digitale monografieën bekijken en alle artikelen lezen)
Wil je de artikelen op de website lezen ? Neem dan een online abonnement >> (je kunt ook alle digitale monografieën bekijken)
Bekijk de online editie>>