Kopenheuvel in Kopenhagen door BIG

Toelichting door Bjarke Ingels-BIG - Kopenheuvel (CopenHill, ook wel bekend onder de naam Amager Bakke), is gecombineerd met een skihelling, een wandelpad en een klimmuur en daarmee de eerste in een nieuwe reeks energiecentrales. Ze. In deze hoedanigheid belichaamt ze het concept van hedonistische duurzaamheid, terwijl ze aansluit bij het doel van Kopenhagen om in 2025 's werelds eerste klimaat neutrale stad te zijn.

Kopenheuvel is een centrale van 41.000 m2, waarin afval wordt omgezet in energie. Ze is gecombineerd met een stedelijk recreatiecentrum en een milieueducatie centrum. Deze sociale infrastructuur vormt zo een architectonisch monument.

Infrastructuur met sociale impact

Kopenheuvel is opgezet als een publieke infrastructuur die een sociale impact moet hebben. Ze vervangt een vijftig jaar oude afvalverbrandingsinstallatie en integreert de nieuwste technologieën op het gebied van afvalverwerking en energieproductie. In het industriegebied van Amager zijn de rauwe industriële installaties een plek voor extreme sporten, van wake boarden tot kartraces. De nieuwe energiecentrale voegt skiën, wandelen en rotsklimmen toe aan de wenslijst van sensatiezoekers.

Het interieur van de energiecentrale wordt bepaald door de nauwkeurige positionering en organisatie van de machines op volgorde van hoogte. Daarmee is een efficiënt, hellend dak gecreëerd dat geschikt is voor een 9.000 m2 grote skipiste. Deze kunstmatige skipiste heeft dezelfde lengte als een Olympische halfpipe. Vanaf de top kun je naar beneden razen, het freestyle park testen of de slalombaan uitproberen, terwijl beginners en kinderen op de lagere hellingen oefenen. Skiërs gaan omhoog met de sleeplift, lopende band of glazen lift en krijgen daarbij een kijkje in de 24-uur operaties van een afvalverbrandingsoven.

De nieuwe energiecentrale van Amager Brakke ligt in een verder industrieel gebied. Beeld door Laurian Ghinitoiu

Berg in het vlakke land

Recreanten en bezoekers die naar de top van Kopenheuvel gaan, ondergaan de sensatie van een berg in een verder vlak land. Niet-skiërs kunnen naar de bar op het dak gaan, maar ook naar het cross-fit gebied, de klimmuur of het hoogste uitkijkplatform van de stad. Daarna kunnen ze beginnen aan de afdaling over een met bomen omzoomde wandel- en hardlooppad van 490 m in een weelderig, bergachtig terrein, ontworpen door de Deense landschapsarchitect SLA. Het groene dak 10.000 m2 gaat de uitdaging aan van een microklimaat dat in een park op 85 meter hoogte bestaat. Het kent een zekere biodiversiteit, en absorbeert de warmte, verwijdert luchtdeeltjes en minimaliseert de afvoer van regenwater.

Kopenheuvel in Kopenhagen door BIG
Het wandelpad naar de top slingert zich omhoog in het door het Deense SLA ontworpen landschap. Beeld door Laurian Ghinitoiu

In het gebouw zetten ovens, boilers en turbines jaarlijks 440.000 ton afval om in voldoende schone energie om elektriciteit en stadsverwarming te leveren aan 150.000 huizen. Met behulp van de hiervoor benodigde installatie, van ventilatieschachten tot luchtinlaten, is de gevarieerde topografie van een berg gecreëerd; een kunstmatig landschap waar de behoeften van beneden en de verlangens van boven elkaar ontmoeten. De kantoorruimtes nemen tien verdiepingen in beslag. Daartoe behoort ook een educatiecentrum van 600 m2 voor academische rondleidingen, workshops en duurzaamheidsconferenties.

De energiecentrale maakt deel uit van het plan om van Kopenhagen in 2025 de eerste klimaat neutrale stad ter wereld te maken. Beeld door Laurian Ghinitoiu

Kans in lokale context

Amager Bakke is geen geïsoleerd architectonisch object. De gebouwschil is opgevat als een kans voor de lokale context, terwijl ze een bestemming is en een reflectie vormt op de vooruitstrevende visie van het bedrijf. De doorlopende gevel bestaat uit 1,2 m hoge en 3,3 m brede aluminium panelen die zijn gestapeld als gigantische, elkaar overlappende bakstenen. De daartussen gelegen glazen ramen zorgen ervoor dat daglicht tot diep in de faciliteit reikt, terwijl grotere openingen aan de zuidwestgevel werkplekken op de kantoorverdiepingen van licht voorzien. Op de hoogste verticale gevel is een 85m hoge klimmuur geïnstalleerd, met inkijkjes in de fabriek. Onder aan de helling verwelkomt een après-ski-bar van 600 m2 stedelingen en bezoekers om zich te ontspannen zodra ze hun schoenen uit hebben gedaan.

Lees verder

Lees verder