ARC20: kantoor Berghege in Oss - De Twee Snoeken

Het monument was opgebouwd uit twee helder afleesbare bouwdelen die in verschillende tijden zijn gerealiseerd. De manier waarop deze twee stijlen waren samengebracht gaf echter op een bewonderenswaardige manier een prachtige eenheid aan het complex. De essentie van onze project was om met de grondige renovatie en uitbreiding een duidelijk herkenbare nieuwe eigentijdse laag toe te voegen maar wel zondanig dat er een bijzondere nieuwe drie-eenheid ontstond.

Toelichting door De Twee Snoeken - Aan het monument zijn duidelijk de twee belangrijkste bouwfasen van het complex van Berghege af te lezen. Het neogotische zuidelijke deel aan de Begijnenstraat en aan de oostzijde het - in de jaren 1950 door J.A. De Reus ontworpen - deel in Bossche Schoolstijl. De verschillen tussen deze bouwstijlen vallen direct in het oog. Zowel de gevelcomposities als het materiaalgebruik zijn afwijkend. Het deel aan de noordkant is in een grove, gelige dikformaat steen opgetrokken, terwijl het oorspronkelijke monument in zijn geheel is gekeimd in een lichtgrijze kleur.
berghege Oss

Logische ontwikkeling

Toen wij werden gevraagd om het ontwerp te maken voor de grondige renovatie en uitbreiding van het gehele pand, hebben we geprobeerd om een logische volgende stap te zetten in de ontwikkeling van het complex. We hebben er daarom bewust voor gekozen om alle delen die nieuw werden aangebouwd op een herkenbare, eigentijdse manier vorm te geven. De nieuwe kloostergang aan de patio en de glazen uitbreidingen aan de achtergevel en de linker zijgevel, zijn daarom allemaal op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke, brons geanodiseerde aluminium vliesgevels.

Berghege Oss

Eigentijdse toevoegingen

De nieuwe gemetselde delen aan de achterzijde zijn in een baksteen opgetrokken die nauwelijks te onderscheiden is van de oude bouwdelen uit de Bossche School-tijd, maar door ze in een tegelverband te metselen zijn ze in tweede instantie toch duidelijk herkenbaar als eigentijdse toevoegingen. De eenheid tussen de drie bouwstijlen is verder gezocht in de vormgeving, de ritmes en de zorgvuldige detaillering. Samen met Berghege en haar onderaannemers hebben we consciëntieus gewerkt aan een verfijnde vormgeving van de nieuwe gevels.
Berghege Oss

Rijke geschiedenis kantoorpand Berghege

Ook in het interieur wilden we dat je ervaart dat je niet in een standaard kantoorgebouw werkt, maar in een bijzonder pand waarvan je de historie daadwerkelijk kunt voelen. Ook hier zijn oorspronkelijke details zorgvuldig hersteld, op sommige plekken opnieuw zichtbaar gemaakt en vervolgens gecombineerd met eigentijdse interieurelementen en moderne voorzieningen, zodat een wandeling door het gebouw een tijdreis wordt door de gelaagdheid van de rijke geschiedenis van dit prachtige pand.