Digitalisering zorgt voor de ontwikkeling en verstoring van sectoren. Het internationale adviesbureau McKinsey onderzocht dit onderwerp. Eén van de resultaten: de bouwsector behoort tot de minst gedigitaliseerde sectoren vergeleken met andere industrieën, zoals de automobielindustrie. Als gevolg hiervan loopt 20 procent van alle bouwprojecten vertraging op en wordt bij 80 procent van alle projecten het budget overschreden.
Wat nodig is, is informatie en de bereidheid om BIM informatie te delen. Fabrikanten spelen hierbij een cruciale rol. Ze moeten de verantwoordelijkheid nemen om hun gegevens voor de klant te ontsluiten en zo de digitale workflow in de gehele bouwketen te vereenvoudigen en ondersteunen. Dit klinkt tamelijk makkelijk, maar er zijn enkele elementen vereist om succesvol te zijn:
- Naast de fysieke kwaliteit van hun producten moeten fabrikanten zich ook richten op de digitale kwaliteit van hun aanbod. Gegevens moeten beschikbaar zijn op een manier die is afgestemd op de software van de klant en diens werkomgeving voor ontwerp en bouwmanagement.
- Dergelijke gegevens moeten centraal op de website van de fabrikant worden geplaatst, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn. Digitalisering betekent immers ook gemakkelijke, snelle toegang tot alle relevante informatie. Onderzoek naar dit onderwerp laat zien dat men niet alleen naar deze informatie zoekt op portals zoals BIMobject of 3D Warehouse – er wordt ook actief naar gezocht op de website van de betreffende fabrikant (Archvision, 2017).
- Tot slot: de verantwoordelijkheid voor digitalisering nemen, betekent ook dat fabrikanten moeten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van BIM. Eén manier waarop dit kan, is hun eigen tools zo te ontwikkelen dat ze eenvoudig in BIM kunnen worden geïntegreerd. Het uiteindelijke doel in dit opzicht is om de informatie direct in de software te importeren, eventueel met een directe plug-in van de fabrikant voor de software die door de individuele klant wordt gebruikt. Het gebruik van BIM verlaagt de levenscycluskosten van het gebouw aanzienlijk en optimaliseert de operationele efficiëntie.
De BIM-services van Mosa
We zijn ervan overtuigd dat BIM een toekomstbestendige manier van werken is die iedereen in de bouwsector zal helpen om op een efficiëntere wijze betere resultaten te boeken. Vanuit ons oogpunt draait BIM om het beheren van ontwerpopties, het integreren van ontwerp en specificaties, het vermijden van fouten en dus het besparen van tijd en geld.
Daarom heeft Mosa diverse oplossingen ontwikkeld voor elke fase in het bouwproces: ontwerp, visualisatie, simulatie, documentatie en bouw. Wij zorgen voor afstemming op de werkwijzen van onze klanten en ondersteunen hen bij het voldoen aan de BIM-regels en -wetgeving in de verschillende landen. We bieden gedetailleerde productinformatie voor zowel CAD-bestanden als BIM-objecten. Deze bestanden en objecten zijn bruikbaar in alle softwaretoepassingen en beschikbaar voor zowel tegeloppervlakken als afzonderlijke tegels. We zorgen ervoor dat alle gegevens eenvoudig toegankelijk zijn door hen te publiceren op zowel mosa.com als externe portals, waaronder Mtextur, BouwConnect, Bimobject en 3D Warehouse.
Download voor meer info de whitepaper over Digitalisering in de bouwsector met BIM.
Online tegel design-tool: Mosa Pattern Generator
Mosa Pattern Generator is de eenvoudige, online design tool waarmee unieke, creatieve patronen ontworpen kunnen worden met tegels. In de generator staat een grote selectie aan grids en patronen ter inspiratie. Sla de resultaten op en exporteer het patroon om in renderingsoftware te gebruiken. Wat voorheen uren kostte, is nu in een handomdraai gebeurd. Print het uit om toe te passen voor mood boards of maak een technische tekening voor de tegelzetter.
Nieuwe Core Collection en Shapes in de Pattern generator
De allernieuwste innovatie is tevens opgenomen in de Pattern generator. De Core Collection is een collectie die de meest geliefde series ongeglazuurde keramische tegels samenbrengt. Met deze tegelcollectie vol ontwerpmogelijkheden creëren architecten en ontwerpers intuïtief en met het grootste gemak kenmerkende oppervlakken. De collectie omvat 39 kleuren, drie verschillende texturen, diverse traditionele formaten en zeven innovatieve tegelvormen in patronen die volledig naar wens kunnen worden aangepast.
Kijk voor info op de BIM portal van Mosa.
Dit artikel is gesponsord door Mosa.